Datum objave: 15. Studeni 2021

PRESUDA / Stipe Ringwald za ubojstvo Fistanića dobio 19 godina zatvora

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) u Omišu prije dvije godine danas su na splitskom Županijskom sudu osuđeni Šibenčanin Stjepan Ringwald (49), Jero Pirić (36) i Vlado Zolota (48).

Sutkinja Ivona Rupi Ringwaldu je dosudila 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina zatvora. Osim zatvorskih kazni, sva trojica će, po odluci suda, trebati platiti 208 tisuća kuna za vještačenja te svaki od njih još po 20 tisuća kuna paušala. U zatvorsku kaznu im je uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru, koji im je uz današnju nepravomoćnu presudu produžen do pravomoćnosti.

Stjepan Ringwald nije bio na izricanju presude.

Trojac je osuđen da su zajednički i dogovorno realizirali ubojstvo Fistanića 9. studenog 2019. na Jadranskoj magistrali, na ulazu u Omiš, gdje je Fistanić oko 14 sati zaustavio svoj automobil VW Polo u kojem je bio s djevojkom.

Na ukradenom motociklu ga je cijelo vrijeme pratio Ringwald, koji je, nakon što je Fistanić zaustavio automobil kod skretanja za Brzet kako bi nešto pojeli, motociklom došao do njegovog automobila i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest metaka, koji su žrtvu pogodili u glavu i vrat, nakon čega je pobjegao.

Sutkinja rekla da su sva trojica radila po dogovoru

Županijsko državno odvjetništvo je cijelo vrijeme suđenja tvrdilo da su Pirić i Zolota sve pripremili i dogovorili, a u obrazloženju presude sutkinja je rekla da su sva trojica postupala zajednički i dogovorno. Obrazlažući presudu, istaknula je da je Ringwald dobio 19 godina zatvora jer je ubio, a i ranije je bio osuđivan, dok druga dvojica nisu do sada osuđivana. Smatra da su zatvorske kazne odmjerene.

"Riječ je o kaznenom djelu ubojstva za koje su zapriječene zatvorske kazne od pet do 20 godina. Ringwaldu je izrečena zatvorska kazna od 19 godina jer je on taj koji je usred bijela dana ispalio šest hitaca u glavu Fistanića. Olakotne okolnosti kod Ringwalda nismo pronašli, osim što je otac dvoje djece", kazala je sutkinja Rupić.

Iz kategorije: Vijesti