Datum objave: 14. Studeni 2021

MINISTAR RADOVAN FUCHS / Zaposlenici škola koji nemaju covid potvrdu i ne žele se cijepiti neće od utorka moći na posao

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pojasnio je danas za Novi list  širu primjenu covid potvrda koja na snagu stupa u utorak. Rekao je da ne očekuje veće probleme u provedbi ove mjere, koja, tvrdi, ima samo jedan cilj.

 A to je da se osigura što veća sigurnost zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova i to najviše onih zaposlenika koji nisu preboljeli, niti su cijepljeni. Rekao sam da nema sankcija za necijepljene i netestirane, ali takvi neće moći doći na svoje radno mjesto, a neopravdan dolazak na radno mjesto spada u radno pravo za koje su predviđene sankcije”, kazao je.

Ponovio je da uvođenje covid potvrda nije nečiji hir. “Svatko od nas mora napraviti što može kako bismo što prije izašli iz ove situacije. Cijepljenje je jedini način da se vratimo u pretpandemijsko vrijeme. Ne vjerujem da ima puno onih koji će staviti bilo što ispred interesa djece jer svi mi koji radimo u sustavu odgoja i obrazovanja smo tu zbog učenika”, rekao je Fuchs.

Nećemo se vratiti normalnom životu dok se broj cijepljenih ne poveća

Novinari Novog lista pitali su i za apel nastavnika da se ubrza testiranje učenika. On je rekao da su i prije apela znali za taj problem. “Nije on nastao ove godine. Pojavljivao se i prošle školske godine, i to svaki put kada je, s obzirom na porast broja oboljelih u općoj populaciji, rastao pritisak na testna mjesta u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo”, kazao je.

Rekao je kako je Ministarstvo u svakodnevnom kontaktu s HZJZ-om te da konstantno rade na rješenjima u najboljem interesu djece. “Ali opet ponavljam, bez obzira na to što smo mi i HZJZ poduzeli u rješavanju ovog ili mnoštva drugih problema koji se pojavljuju, nećemo se vratiti normalnom životu dok se broj cijepljenih ne poveća do određenog postotka”, zaključio je Fuchs.

Iz kategorije: Vijesti