Datum objave: 14. Studeni 2021

ŠIBENSKA BOLNICA / Novi ravnatelj u samo tri tjedna utrostručio broj respiratora, ispravio neke nepravde prema zaposlenicima, uspostavio suradnju s bolnicom u Kninu...

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Nedavno izabrani v.d. ravnatelja šibenske bolnice dr. Kristijan Stipaničev tvrdi da je u protekla tri tjedna, otkako je na toj funkciji, poboljšano funkcioniranje i COVID odjela  te da su u najvećoj mjeri očuvani i redovni operacijski programi. Uz ostalo, uspjeli su značajno povećati broj respiratora – do njegova dolaska u Bolnici ih je bilo šest, a sada ih na raspolaganju imaju 17, a uskoro i 19.
To, uz ostalu,  stoji u izvješću koje je uputio županijskoj izvršnoj vlasti,a koje je podžupanica Iris Uki Kotarac objavila sinoć na svom Facebook profilu.  „U 3 tjedna na funkciji v.d. ravnatelja izvršena je reorganizacija rada COVID odjela tako da se u najvećoj mogućoj mjeri očuvaju operacijski program u kojem smo osigurali da osim hitnih operacija kontinuirano uz manje zastoje operiramo i onkološke pacijente, a usporedno je održan i operacijski program svih odjela koji operacije mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji. Dobrom organizacijom održali smo i ambulante Polikliničko konzilijarne zaštite što znači da u polikliničkom dijelu bolnice usluge nisu niti u jednom trenutku reducirane. S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije broj respiratora u OB ŠKŽ smo, sa šest dostupnih respiratora koje smo inicijalno imali za potrebe COVID odjela, podigli na 17 respiratora u velikodušnoj suradnji s KBC Split (2 respiratora), OBHP Knin (5 respiratora), OB Dubrovnik (2 respiratora), OB Pula (1 respirator), 1 smo posudili od dobavljača te smo uz interventna sredstva Ministarstva zdravstva osigurali kupnju još 2 respiratora koje očekujemo kroz naredne dane pa ćemo imati ukupno 19 respiratora za liječenje COVID pacijenata”, piše Stipaničev.
Ističe i da su uz pomoć Županije uspostavili odličnu suradnju s Općom bolnicom Knin pa  oni preuzimaju lakše oboljele pacijente, a šibenska bolnica liječi  pacijente s težim kliničkim slikama. Takva suradnja je i prije bila načelno dogovorena, ali nije zaživjela, kaže Stipaničev. 
 
No to nije sve. Poboljšao je i uvjete rada liječnicima i medicinskom osoblju.
 
„Od prvog dana kada sam preuzeo vođenje OB ŠKŽ, svim djelatnicima OB ŠKŽ koji rade u smjenama (12h i duže) ili dežurstvu osiguran je topli obrok iz bolničke kuhinje čime je jasno poslana poruka radnicima da su ljudski resursi najvažniji segment za vrijeme mog upravljanja sustavom.  Još kao predsjednik Radničkog vijeća inzistirao sam da se adresira i krene rješavati problem nedostatka medicinskih sestara/tehničara u OB ŠKŽ. Radi se o problemu koji se gomilao godinama te je praktički došao do točke gdje bolnica više nije mogla niti redovno funkcionirati s takvim manjkom medicinskih sestara poglavito instrumentarki u salama te anestezioloških tehničara. Tada to nije naišlo na plodno tlo. Kao predsjednik Upravnog vijeća, na sastanku u Ministarstvu zdravstva sam uz podršku župana Jelića, koji je isto sudjelovao na sastanku, adresirao navedeni problem te sam u prvim danima mandata uz odluku Upravnog vijeća tražio od Ministarstva zdravstva suglasnost za zapošljavanje 40 medicinskih sestara/tehničara na neodređeno vrijeme u OB ŠKŽ. Suglasnost smo i dobili na čemu se zahvaljujem i Ministarstvu zdravstva i državnim tajnicima, ali i županijskoj upravi koji su prepoznali o kakvom se problemu radi. Natječaj će biti objavljen u narednim danima te ćemo time osigurati ugovore na neodređeno vrijeme svim medicinskim sestrama i tehničarima koji već duže vrijeme rade u OB ŠKŽ s ugovorima na određeno vrijeme s kojima nisu imali niti sigurnost niti mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja i planiranja obitelji. Ovaj uspjeh je velika stvar kako za OB ŠKŽ tako i za cijelu županiju s obzirom na to da ćemo time, nadam se, popraviti i demografsku sliku naše županije. Osim toga, ovom suglasnosti za zapošljavanje možemo zaposliti i sve ostale medicinske sestre i tehničare koji imaju želju raditi u OB ŠKŽ, a pozicija u kojoj smo sada nam omogućava da posao ponudimo i medicinskim sestrama i tehničarima kada oni izađu iz sustava obrazovanja što do sada nismo mogli u značajnoj mjeri. Rješavanjem deficita medicinskih sestara na dugoročnom planu moći ćemo smanjiti liste čekanja, omogućiti u pandemijskim uvjetima da do redukcija usluga uopće ne dolazi ili dolazi u znatno manjoj mjeri, ali i rasteretit ćemo medicinske sestre koje sada rade veliku količinu prekovremenih sati, koji su i skuplji za samu bolnicu u odnosu na redovan rad”, dodaje Stipaničev. Kaže i da je ispravio nepradvu da liječnici i medicinske sestre koje su u pripravnosti ne dobivaju za to naknadu što je do sada bio slučaj.
 
U njegovom izvješću navodi se da je šibensku bolnici unazad nekoliko godina napustilo čak 40 liječnika, polovica je dala otkaze,a polovica otišla u mirovinu. Smatra da će naći rješenje za privlačenje novih liječnika kao i za jednu od najvećih boljki zdravstvenog sustava – smanjivanje lista čekanja.

Ističe odličnu suradnju sa županijskom izvršnom vlašću i predsjednikom skupštine Stipom Petrinom koji posreduju u pronalaženju najboljih rješenja.

Iz kategorije: Vijesti