Datum objave: 12. Studeni 2021

EU NOVAC / Predstavnici šibenskih udruga i javnih institucija učili danas kako svoju ideju uobličiti u dobar projekt

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova  Razvojna agencija Šibensko - kninske županije organizirala je danas  okrugli stol i radionice za predstavnike udruga i javnih ustanova pod nazivom "Programi Unije za razvoj kulture i civilnog društva regija",  u sklopu projekta EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije i Konferencije o budućnosti Europe.

U prvom dijelu tog događanja  Željka Markulin, koordinatorica Nacionalne kontakt točke za program CERV, Ured za udruge Vlade RH i Anera Stopfer, voditeljica Službe za program Kreativna Europa Ministarstva  kulture i medija predstavili su  programe  Creative Europe i CERV te planirane natječaji  za udruge, tvrtke te javni sektor u novom financijskom razdoblju,  u novoj financijskoj perspektivi (2021-2027).  Naglasak je bio na programima Unije: CERV - Građani, jednakost, prava i vrijednosti i Kreativna Europa – potprogramu Kultura.

U narednom razdoblju novi slogan Kreativne Europe 'Pomičemo granice' prati i rast budžeta koji je povećan na 2,44 milijarde eura. To ne uključuju samo hrvatske institucije budući da se na natječaje prijavljuje s partnerima iz europskih institucija i minimalno dva europska partnera pa se sredstva povlače zajednički. 

Kao primjer dobre prakse predstavljene su aktivnosti kninske udruge ZvoniMir , o kojima je govorila Vesna Puča  te Javne ustanove  Tvrđava kulture u Šibeniku o kojima  je govorila  ravnateljica Gorana Barišić Bačelić.  

Ona je istaknula kako je ta ustanova proizašla iz  jednog europskog natječaja na kojem su dobivena sredstva za uređenje tvrđave svetog Mihovila te da su od početka orijentirani na EU projekte, uz ostalo i kako bi  postali samoodrživi.  Napomenula je da su do sada proveli 9  takvih  projekata te da je jedna od vrijednosti koje su zahvaljujući njima dobili upravo umrežavanje i partnerstvo s brojnim organizacijama diljem Europe. 
Vesna Puča je izrazila nadu  da na tim natječajima koji se najavljuju više neće biti presudan "najbrži prst" već kvaliteta projekata i programa. O dosadašnjim projektima te duruge kazala je:
"S 20 godina rada udruge, mogu reći da smo jedna od jačih u Šibensko-kninskoj županiji, kroz natječaje EU realizirali smo brojne projekte, iako se financiramo iz više različitih izvora. U predstojećem razdoblju nesumnjivo ćemo se javiti na neke od natječaja iz programa CERV".
 
 

U drugom dijelu održan je Kreativni kutak u kojem su gošće na konkretnim primjerima uputile predstavnike udruga i druge sudionike u to kako se natjecati na spomenutim natječajima i na što staviti naglasak.

Sudionici su, kako su nam kazali, bili iznimno zadovoljni tim razgovorima jer su im  Anera Stopfer i Željka Markulin pružile nit korisnih informacija i uputstava zahvaljujući kojima spremnije dočekuju natječaje. Ovog  puta o projektima koji budu aplicirani ne odlučuju institucije u hrvatskoj, kao u slučaju Europskog socijalnog fonda, nego izravno Bruxelles. Sudionici su imali priliku i predstaviti svoje ideje na kojima će temeljiti buduće programe i dobiti povratnu informaciju o tomu kako ih na najbolji način pretočiti u projekt koji ima šansu biti prihvaćen.

Iz kategorije: Vijesti