Datum objave: 11. Studeni 2021

PRENOSIMO / Telegram.hr rekonsturirao kako je bivša ministrica Žalac nezakonito izvlačila EU novac

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Po nalogu europskog tužiteljstva (EPPO) jučer su uhićeni bivša ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU Tomislav Petric, te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić zbog sumnji da su sudjelovali u aferi s preplaćenim softverom za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova. Softver je plaćen gotovo 13 milijuna kuna iako je stvarno bio vrijedan tek 2,9 milijuna kuna, s PDV-om. Aferu je još u srpnju 2019. otkrio Telegram, a sada je europsko tužiteljstvo pokrenulo postupak protiv njezinih aktera, piše Telegram.hr.

Prema najnovijim informacijama do kojih smo došli, istražitelji vjeruju da su rekonstruirali tijek milijunskog iznosa iz europskog operativnog programa Konkurentnost i kohezija do privatnih računa Šimunca i Jukića, te računa njihovih firmi.

Tko je i koliko milijuna ukrao od EU?

Kako smo već pisali, riječ je o firmama Ampelos i Micro projekt koje su, tvrde europski tužitelji, sudjelovale u realizaciji sporne javne nabave softvera za Ministarstvo i podjeli novca. Ukupna cijena softvera bila je 12,99 milijuna kuna što je s PDV-om iznosilo 16,24 milijuna kuna, te je taj iznos Ministarstvo, nakon odobrenja SAFU-a, platilo Ampelosu.

EPPO sada tvrdi da je Ampelos nezakonito zaradio 7,1 milijun kuna, dok je firma Micro projekt navodno ostvarila 2,5 milijuna ilegalne dobiti. Šimunac je, prema sumnjama istražitelja, na poslu s Ministarstvom nezakonito zaradio nešto manje od 1,9 milijuna kuna, dok je Jukić navodno dobio nešto viši iznos – oko 1.947.000 kuna.

 

Rekonstruiran je, prema stavu istražitelja, i cijeli tijek ilegalnih dogovora ministrice s poduzetnicima i šefom državne agencije.

Dogovor Gabrijele Žalac s poduzetnikom

Sve je počelo još početkom 2017. kada se, prema sumnjama istražitelja, Gabrijela Žalac dogovorila sa Šimuncem da će njemu i tvrtkama s kojima je povezan omogućiti da nezakonito ostvare dobit u poslu s Ministarstvom kojem je bila na čelu. Sasvim konkretno, trebala im je osigurati ugovor u projektu ‘Tehnička pomoć za MRRFEU’ i to za nabavku informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem.

Utvrđeno je i kakvu je ulogu u tome navodno imao Petric. On je, kako navodi EPPO, osigurao da svi detalji javne nabave prođu bez zamjerki, odnosno da SAFU omogući da ugovor bude realiziran u korist Šimunca i njegovih poslovnih partnera bez obzira na nedostatke u natječajnoj dokumentaciji. Istražitelji vjeruju da je Petric na to pristao budući da mu je Žalac kao ministrica zadužena za europske fondove i članica upravnog vijeća SAFU, bila nadređena.

 

Kako je prilagođavan javni natječaj?

Rekonstruirano je dalje kako je Žalac tijekom 2017. prilagođavala uvjete natječaja za Šimunca, jer je, tvrdi EPPO, znala da imaju softver koji bi mogli prodati Ministarstvu. No, istražitelji ističu kako pri tome nije vodila računa ni o funkcionalnosti programa, niti je istražila stanje na tržištu. Umjesto toga odredila je da će za softver Ministarstvo platiti najprije 5,7 milijuna kuna, da bi kasnije taj iznos povećala na 9,8 milijuna kuna.

Cijelo vrijeme Šimunac je, sumnja se, sugerirao Žalac koji uvjeti moraju biti propisani u natječajnoj dokumentaciji, a onda je bivša ministrica u dogovoru s Petricom dogovarala da takav natječaj bude i objavljen.

U rujnu 2017. Žalac, kao što je poznato, donosi odluku da se sklopi ugovor sa Šimunčevim firmama Razvojna platforma d.o.o. i Micro projekt. Samo mjesec dana kasnije, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave taj natječaj ruši nakon žalbe konkurentske tvrtke. To, međutim, Gabrijelu Žalac ne sprječava da, kako tvrdi EPPO, nastavi s dogovorima i realizacijom plana da ovaj unosni posao ipak dobije njezin poznanik.

Iako je ondašnja ministrica u proračunu za 2018. čak povećala vrijednost projekta koji je uključivao nabavku spornog softvera na 13 milijuna kuna. Za to vrijeme Šimunac, sumnja se, sa svojim poslovnim partnerom Markom Jukićem i njegovom tvrtkom Ampelos dogovara da se ovoga puta on javi na natječaj.

Ostale detalje Telegram je već otkrio. Jukić dobiva taj posao iako nije imao nikakvih referenci, imao je samo jednog zaposlenog i do tog natječaja bio je u blokadi 64 dana. Tada nam je objašnjavao da nije kupio cijelo softversko rješenje već ga je njegova tvrtka nadograđivala, što je povećalo cijenu.

Ipak, jučer smo otkrili kako je vrijednost softvera koji je prodan Ministarstvu višestruko niža, odnosno da je vrijedio 2,2 milijuna kuna. U konačnici su, tvrdi EPPO, proračun EU i proračun RH, oštećeni za 13,5 milijuna kuna, a taj su si iznos, sumnja se, podijelili Šimunec i Jukić.

 

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kako-je-zalac-pumpala-cifre-natjecaja-i-tko-je-koliko-milijuna-zaradio-donosimo-totalnu-rekonstrukciju/

Iz kategorije: Vijesti