Datum objave: 09. Studeni 2021

PODIJELJENE ZBORNICE / Dio nastavnika i učitelja odbit će testiranje dva puta tjedno, a mogući su i prosvjedi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbornice su podijeljene, a telefoni sindikata koji predstavljaju zaposlene u obrazovanju od petka ne miruju. Posve je jasno – od ponedjeljka 15. studenog, kada na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera da svi zaposleni u državnim i javnim službama moraju imati COVID potvrde kako bi pristupili svome radnome mjestu, dio necijepljenih nastavnika i učitelja odbit će testiranje dva puta tjedno, a mogući su i prosvjedi, piše Slobodna Dalmacija.

U ovom trenutku još uvijek nisu poznate detaljne upute kako će se provoditi COVID kontrola u školama, tko će nadgledati COVID propusnice, gdje će se provoditi testiranje djelatnika i hoće li to biti moguće i izvan 420 ovlaštenih ustanova i punktova, što u slučaju da nastavnik odbije predočiti COVID potvrdu – samo su neke od nepoznanica na koje u školama očekuju odgovore od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom ovoga tjedna.

'POSTAJE DRAMATIČNO'

Kakvu je buru u sustavu obrazovanja, a samo u osnovnim i srednjim školama radi oko 68 tisuća djelatnika, izazvala ova odluka te kakve akcije spremaju sindikati, svjedoči Sanja Šprem, predsjednica najvećeg hrvatskog sindikata, Sindikata hrvatskih učitelja, koji okuplja oko 23 tisuće članova:

- Situacija je prilično dramatična. Telefoni sindikata od petka su doslovno užareni. Javljaju se članovi koji se ne žele ni testirati ni cijepiti, ali i oni koji su cijepljeni i koji traže da se i njih zaštiti. Situacija nije jednostavna. Kao sindikat jednako zastupamo i jedne i druge, u ovom trenutku radimo analizu pravnih mišljenja kako bismo bili spremni za sve opcije koje se tiču mogućeg zadiranja u radnopravni status naših članova, pri čemu mislim na izricanje sankcija poput opomena, otkaza, suspenzija i slično – kaže Šprem, podsjećajući da je u obrazovanju cijepljeno više od 60 posto djelatnika. Taj će sindikat, najavljuje, najvjerojatnije zatražiti i od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odluke o uvođenju COVID potvrda u obrazovni sustav.

Iz kategorije: Vijesti