Datum objave: 06. Studeni 2021

PRAVO & KORONA / U Vodicama traje kongres o pravnim posljedicama i odgovornostima (ne)cijepljenja protiv korone.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Vodicama se upravo održava hrvatski kongres medicine i prava "Medicina i pravo - covid-19", na kojem stručnjaci raspravljaju o liječenju korone i posljedicama cijepljenja protiv korone te o njihovim posljedicama i odgovornosti.
-Zaraze nisu neočekivane. Bilo ih je oduvijek, a ni borba protiv zaraznih bolesti nije nešto novo, no sad se pojavio novi virus i nova vrsta bolesti o kojoj nitko nije znao ništa. - kazao je na otvaranju kongresa dopredsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo Ante Zvonimir Golem. -Pojava tog virusa i borba protiv njega otvorili su i pitanja jesu li mjere koje se poduzimaju dobre i zadiru li one zadirale u ljudska prava? Neki od nas, ja sigurno, živjeli smo u prošloj državi. 1972. godine bila je epidemija koja je vrlo jednostavno riješena. Kakav je bio sustav, takvo je bilo rješenje, pa je donesena odluka o cijepljenju. Tada nije bilo prigovora ili mogućnosti da netko kaže kako se neće cijepiti jer su postojale sankcije o kojima danas ne želimo niti razmišljati.", istaknuo je Golem i ukazao da se problemi ove države mogu sagledati i kroz to što je više od pedeset posto stanovništva starije od svoje države i kao takvi su u novu državu unijeli određene navike i strahove iz prošle države. Smatra kako je vjerojatno slab odaziv na cijepljenje zato što se očekivalo da će biti donesene mjere koje nalažu cijepljenje, kako je bilo prije. Preporuke su, umjesto naredbi, trebale označiti jedno novo vrijeme koje će sigurno oni koji su mlađi od svoje države podržati, a to je da se ipak ništa ne može narediti, nego da se može razgovarati, uvjeriti, dogovoriti.

Na kongresu će se između ostalog razgovarati o tome kakav je odgovor javnog zdravstva na pandemiju, o domovima zdravlja kao prvoj crti obrane od covida, ugovaranju zdravstvene zaštite u vrijeme pandemije, organiziranju lokalne samouprave u suzbijanju i sprječavanju epidemije te o upravljanju zdravstvenim ustanovama u pandemiji.

Iz kategorije: Vijesti