Datum objave: 05. Studeni 2021

NOVE MJERE /Zabranjuju se sva javna događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 osoba bez covid potvrda

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu odlučio je djelovati u tri smjera nakon što drastično raste broj oboljelih od COVID 19 bolesti, kazao je na današnjoj presssici Davor Božinović, predsjednik tog stožera.

Prvi je provesti što veću procijepljenost, drugi ograničiti okupljanja, a treći provesti što veću sigurnost u djelatnostima koje se neće ograničavati.

Ograničavamo okupljanja, što stupa na snagu od sutra. Zabranjuju se sva javna događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 osoba, osim ako su na njemu osobe s covid potvrdom. Drugo, pooštravaju se mjere za okupljanja i događanja u zatvorenom gdje će uz EU covid potvrdu biti obvezna maska za lice i fizički razmak. Treće, vrijedi mjera zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom s više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako je događanje samo s osobama s covid potvrdom”, kazao je. Moći će se održati javna okupljanja s više osoba na otvorenom, ako ih odobri HZJZ. Sva okupljanja, dodao je moraju završiti do ponoći”, kazao je Božinović.

Dvije su iznimke, za kino i za vjenčanja. Iza ponoći će moći trajati kino projekcije koje su započele do 23 sata te svadbe na kojima svi imaju eu covid potvrde. Dosad nisu bile ograničene, a odsada će svadbe morati završiti do dva sata ujutro, objasnio je Božinović.

Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi prisutni posjeduju covid potvrde, ali uz maske i fizičku distancu. Sportska natjecanja s gledateljima u zatvorenom će također biti moguća samo uz covid potvrde. I tamo će se morati nositi maske za lice.

To je odluka koja stupa na snagu sutra”, kazao je. “EU digitalna potvrda će se uvesti u javne i državne službe. Najavljujemo da su u tijeku pripreme, donijet će se nove odluke kojima se uvodi obveza covid potvrde kao uvjet za obavljanje poslova i djelatnosti”, rekao je Božinović.

Kako je to za zdravstvo i socijalnu skrb, bit će za sve službenike i namještenike u državnoj službi, javne službe, lokalnu i regionalnu samoupravu te trgovačka društva kojima je osnivač država. “Mjera će stupiti na snagu 15. studenog”, rekao je. Covid potvrda će biti potrebna i za sve koji ulaze u te prostore.

Moguće uvođenje potvrda u lokale i šoping centre

Ovisno o tome kako će se situacija kretati, covid potvrde će se razmotriti i za šoping centre, kafiće i restorane. Zasad će, rekao je Božinović, poslodavci refundirati testiranje onima koji nisu cijepljeni ili preboljeli.

Obveza testiranja ili dokazivanja covid potvrdom će se uvoditi i za druge djelatnosti ovisno o situaciji. Ako se situacija ne poboljša od 4. siječnja bi se uvodile covid potvrde kojima bi se verificirao status samo onih koji su preboljeli ili su cijepljeni”, rekao je. Dodao je kako je razmak ostavljen jer ima dovoljno vremena za one koji se nisu cijepili da se do početka iduće godine cijepe.

 

 

Iz kategorije: Vijesti