Datum objave: 29. Listopad 2021

RADOVI NAPREDUJU/ Postavljeni prvi nadmorski armirano betonski dijelovi novog pristanišnog gata na Kapriju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Završeni su radovi na podmorskom dijelu izgradnje trajektnog pristaništa na Kapriju i započela je priprema za postavljanje montažnih armirano betonskih elemenata novog gata. U podmorskom dijelu postavljeno je osamnaest pilota koji će nositi pristanišni gat, izvijestili su iz Županijske lučke uprave.

Na pripremljene pilote postavljene su naglavne grede - naglavnice. Na njih će se položiti armirano betonski montažni elementi koji će činiti pristanišni gat. Elementi se trenutno izrađuju u izdvojenom pogonu u Šibeniku, te se po izradi prevoze na gradilište i pripremaju za montažu”, kažu u toj lučkoj upravi.

U tijeku su završni radovi podmorskog iskopa koji je priprema za montažu za armirano betonskih konstrukcija obalnih zidova i buduće pristanišne rampe.

Novi trajektni pristan omogućiti će korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode što će značajno smanjiti broj otkazanih linija. Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta osigurati će se lakše manevriranje i pristajanje trajektima, smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno će se smanjiti razina buke u središtu mjesta, zadržati mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Radovi bi trebali biti završeni do kraja siječnja 2022. godine.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije" sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.

Iz kategorije: Vijesti