Datum objave: 29. Listopad 2021

KONAČNO POČELO / Uređuje se prostor na Baldekinu za dugoočekivanu Spomen sobu palim braniteljima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Počela je prva faza izgaranje i uređenja dugoočekivane Spomen soobe hrvatskih branitelja u Šibeniku, na Baldekinu u derutnom prostoru Ministarstva branitelja u tzv. ležećem neboderu, a bit će završena do kraja ove godine. Radovi koštaju  500 000 kuna,a  izvode ih građevinski obrt Čavo I tvrtka Gojanović stolarija. U toj prvoj fazi bit će obavljeni grubi građevinski radovi  i postavljene potrebne instalacije, kako doznajemo od Paška Rakića, stručnog savjetnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti koji je na tom projektu angažiran od prvog dana.

“Zaista smo zadovoljni što  je taj projekt o kojem se u Šibeniku godinama govorilo konačno krenuo i što ćemo dobiti jedan reprezentativni prostor u kojem će se ukazati na  važnost,čast i žrtvu palih branitelja, te omogućavanje svim posjetiteljima i članovima obitelji  da se iskaže poštivanje prema  našim herojima. Nadam se da će biti završen do proljeća sljedeće godine. U drugoj fazi prostro će biti opremljen prema projektu koji su izradili Antonio Šunjerga  Franka Baranović. Od prvog dana sve što su oni predvidjeli dogovoreno je s Koordinacijom braniteljskih udruga koje su u sve to uključene. Imamo I odličnu suradnju s Ministarstvom branitelja koje sufinancira radove,a Spomen soba će, za sada, djelovati upravo u sklopu tog ministarstva”, kazao nam je Rakić
 
Projekt je prema procjenama vrijedan oko milijun i pol kuna, a zbog poskupljenja građevinskih radova upravo se radi revizija troškovnika za drugu fazu. Prostor Ministarstva branitelja je podijeljen u dva dijela. U prvom će biti Spomen soba palim braniteljima, a u drugom uredski prostor tog ministarstva.
 
 
  
U „Spomen sobi“ putem nove tehnologije pokušat će se dostojno prikazati i iskazati čast palih branitelja,, a osnovno što je autorski tim želio osvijestiti radeći na ovom postavu prije svega su domoljublje i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da živimo  slobodnoj Domovini Hrvatskoj. Zbog toga je autorski tim inzistirao na inventivnosti, uvođenjem produkt - dizajnerskih rješenja koja su rađena samo za prigodu implementacije u ovaj centar, zatim korištenje dostupnih sustava koji omogućavaju još tješnju interakciju posjetitelja i postava, te na koncu, atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata koji bi naglasili važnost ovog prostora. U dogovoru s udrugama branitelja i udovica domovinskog rata, odlučeno je da prvi prostor bude isključivo posvećen palim braniteljima i da bude „spomen soba“, tako da su se autori u projektiranju isključivo se vodili time, te pokušali stvoriti ambijent-prostor koji sa svojim oblikovanjem buditi emociju zahvalnosti, ponosa i tuge za  poginulima braniteljima.
Iz kategorije: Vijesti