Sidebar Menu

Datum objave: 27. Listopad 2021

TONINO PICULA : Nastavljam se boriti za zaštitu imena Prošek i dokazovati da on nema veze s talijanskim Proseccom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nastavljam borbu za hrvatski Prošek! Imena Prošek i Prosecco, iako su slična, ne dijele identičan pravopis niti izgovor i odnose se na dva različita proizvoda. Ova dva pića razlikuju se po boji, okusu, sortama grožđa, načinu i regiji proizvodnje te cijenama. Prosecco se služi na početku obroka, dok se kao desertno vino Prošek služi na kraju obroka, te nisu i ne mogu biti tržišni konkurenti. Priznavanje Prošeka je ujedno i priznanje doprinosa autohtonih proizvoda novijih država članica, jer je temeljno načelo da smo ujedinjeni u različitostima., istaknuo je danas Tonino Piculahrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Na današnjoj raspravi Odbora je jedna od ključnih točaka bila razrješenje polemike oko naziva tradicionalnog proizvoda, odnosno hrvatskog Prošeka i talijanskog Prosecca, a Picula je iznio argumente vezane za ispunjenje uvjeta propisanih specifikacijama Europske unije. 

Picula je kazao kako se neovisno o homonimnosti radi o različitim proizvodima i ne postoji mogućnost zamjene ili zabune za potrošače. Naglasio je i kako proizvodnja prošeka ima dugu tradiciju u Hrvatskoj te postoje pisani dokumenti spominjanja i etikete iz davnina. Rekao je i da je Prošek izraz koji se u hrvatskoj tradiciji već stoljećima koristi za označavanje desertnog vina proizvedenog od prosušenog grožđa te da to vino ima iznimno značenje za hrvatske proizvođače i potrošače i to u povijesnom, turističkom i gastro enološkom kontekstu.

Piculino se obraćanje nadovezalo na pozitivnu reakciju predstavnika Komisije Michaela Scannella, zamjenika generalnog direktora DG AGRI, koji je istaknuo kako je Komisija pomno pregledala prijavu i potvrdila da je ona u skladu s pravilima, ali je Komisija naglasila kako još nije odobrena zaštita već samo potvrđena prihvatljivost prijave. Također, iz Komisije su podsjetili kako se radi o dva različita vina te nabrojili važne razlike koje sugeriraju da  homonimnost nije relevantna, kako su svjesni bogate jurisprudencije u području zaštite vina te kako je talijanski Prosecco uspješan primjer zaštite pod istim procesom i u okviru istog zakonodavnog okvira kroz koji trenutno prolazi i Prošek. Obavijestili su i kako će nakon 2 mjeseca nastaviti proces, nepristrano ga sagledati te donijeti odluku u skladu sa zakonom, koju će biti moguće snažno i ispravno argumentirati. 

U raspravi su, uz moderiranje predsjednika Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Norberta Linsa, sudjelovali i predstavnici parlamentarnih grupacija  Progresivnog saveza socijalista i demokrata, Renew, Identitet i demokracija i Europskih konzervativaca i reformista.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.