Datum objave: 25. Listopad 2021

COVID 19 / Nema za sada strožih mjera borbe protiv COVID -a, za blagdane možda više slobodnih dana za školarce

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jutros se u Banskim dvorima održao sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem.

Razgovaralo se o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te o eventualnim mjerama koje će se donijeti. U tom kontekstu najviše se priča o širenju uporabe covid-potvrda.

To je redovit sastanak, početak je tjedna, analizirali smo situaciju, brojevi rastu", rekao je.

"Već smo najavljivali da će s jeseni porasti broj novozaraženih, to smo uvijek kombinirali s našim preporukama o pridržavanju s temeljnim mjerama i pozivom građanima da se cijepe", rekao je.

"Svatko nakon ove dvije godine zna kako se može zaštititi", rekao je.

"Cjepivo ne znači stopostotnu zaštitu, ali najviše što je znanost nama dala je da se ljudi cijepe", rekao je.

Slobodni dani u školama oko Svih svetih?

"Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava", rekao je.

"O tome će se razgovarati da vidimo kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane, da se eventualno ona 2 dana koja su radni u tom tjednu, možda da se ne ide u školu ta 2 dana, ali o tome ćemo još razgovarati, ne bih htio prejudicirati... Ono što je HZJZ objavio kao mogućnost, to je pojačano promoviranje treće doze", rekao je.

 

Dodao je da se obveza nošenja maski shvaća ležerno i da tu treba pojačati kontrolu.

"Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što ej najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu", rekao je.

"Mi danas, za razliku od ranijih valova, imamo cijepljenje s kojim možemo preventirati teže oblike bolesti", rekao je.

Kaže da ne zna da je došao zahtjev istarskog stožera za prelazak na online nastavu.

"Postoji povjerenstvo na razini ministarstva obrazovanja koje prati situaciju u školama, znamo da su školska djeca vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u formativnim godinama, i kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, sve se to treba uzeti u obzir", rekao je.

"U ovom trenutku kombinacija mjera i cijepljena nas može izvući iz krize. Kad kažemo cijepljenje, netko tko je dva puta cijepljen se zarazi, ima i toga. Međutim, svkai je organizam priča za sebe, pogotovo ako pričamo o starijim osobama. Odgovor njihovog imunosistema nije isti kao kod mlađih, kod mlađih je imunitet nakon cijepljenja puno veći. Međutim, ako se cijepite, ne znači da se ne možete zaraziti. I cijepljeni moraju voditi računa o osnovnim mjerama, onda ste na sigurnoj strani", rekao je Božinović.

Iz kategorije: Vijesti