Datum objave: 25. Listopad 2021

KATOLIČKA CRKVA / Hrvatska je pred demografskim slomom. Nedopustivo je ravnodušno gledati iseljavanje hrvatskog stanovništva.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Deklaraciju kojom su alarmira da je Hrvatska u dubokoj demografskoj krizi i da je već ušla u demografski slom te traže sveobuhvatne javne politike, provedba strateških dokumenata i uvođenje transparentnih kontrolnih mehanizama koji će osigurati praktičnu primjenu mjera u zadržavanju sadašnjega i privlačenju novog stanovništva, povratnika i useljenika, donijeli su sudionici Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, koji je organizirao Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve. Održavanje stručno – znanstvenog skupa na kojem se raspravljalo o demografiji, iseljavanju i migracijama potaknula je Hrvatska biskupska konferencija koja je priopćila da je Katolička crkva, potaknuta povijesnom odgovornošću za biološki opstanak hrvatskoga naroda, okupila relevantne stručnjake koji traže konkretne korake u rješavanju demografske krize.
U Deklaraciji se upozorava da je Hrvatska već ušla u demografski slom zbog intenziviranog pada broja živorođenih i stanovnika te poremećenosti dobne strukture stanovništva, ali i nedostatka dugoročne strategije i nadstranačke politike demografske revitalizacije. Odgovarajuća populacijska politika, smatra Crkva, treba obuhvaćati pronatalitetnu i blagu migracijsku politiku koja će se prihvatiti nacionalnim konsenzusom i dugoročno obvezivati nositelje vlasti kako se sa svakom novom vlašću ne bi stvarala nova politika.
Na tragu svog socijalnoga nauka Crkva traži da demografski razvoj bude prioritetno hrvatsko nacionalno i strateško pitanje, ali i veća ulaganja u obiteljsku politiku i djecu te očekuju sveobuhvatne javne politike, cjelovitu provedbu strateških dokumenata uz uvođenje transparentnih kontrolnih mehanizama koji će osigurati praktičnu primjenu mjera u zadržavanju sadašnjega i privlačenju novog stanovništva, povratnika i useljenika. Crkva smatraju da je nedopustiva ravnodušnost kojom se u Hrvatskoj promatra novije iseljavanje hrvatskoga stanovništva, te da međusobno optuživanje i traženje krivaca za takvo stanje nije i neće riješiti problem već svehrvatski nadstranački konsenzus. Posebnu pozornost, ističe se u Deklaraciji treba posvetiti povratnoj migraciji, pa povratnicima treba omogućiti što bezbolniji povratak u administrativnom smislu.
Za suvremene migrantske tokove naveli su da su globalna pojava, ali da je potrebno razlikovati status izbjeglica od statusa migranta i da u oba slučaja treba poštovati red i zakonitost, jer "nije pomoć utopljeniku ukoliko se spasitelj i utopljenik zajedno utope".

Iz kategorije: Vijesti