Sidebar Menu

Datum objave: 21. Listopad 2021

IM MEMORIAM / Umro je Božidar Debeljak, osnivač DIV grupe koja u regiji zapošljava 3 200 radnika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je u 75. godini Božidar Debeljak, osnivač DIV grupe koja ima tvornicu u Kninu i otac Tomislava Debeljaka koji je vlasnik Brodosplita.

“Unatoč svoj energiji, poslovnoj strasti, neumoran rad ostavio je trag, pa je naš dragi g. Božo zadnjih nekoliko godina iz zaslužene mirovine, narušenog zdravlja budno pratio svoj DIV”, poručili su iz DIV -a na svojoj Facebook stranici. Dodali su da će njegov posljednji ispraćaj biti u petak 22. listopada 2021. godine na Samoborskom groblju Otruševec, prenosi Telegram.

DIV grupa je najveća regionalna grupacija specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda i brodogradnje. Zapošljava preko 3200 radnika, njena vrijednost je 490 milijuna eura, a čini je 39 tvrtki.

DIV Grupa je objavila biografiju Božidara Debeljaka. Pišu kako je osnovao obrt 1971. godine kada je novcem ušteđenim za Fiću kupio stroj za valjanje navoja, nakon čega je napustivši posao u Remontnom zavodu u Bregani, odlučio u svojoj garaži otvoriti obrt pod nazivom “Debeljak izrada vijaka” ili skraćeno DIV. Prve četiri godine radio je sam, a s obzirom na to da je količina posla s vremenom rasla, 1975. je zaposlio prvog radnika.

Budući da je rastao opseg posla i broj radnika, stvorila se potreba da DIV ima pravu tvorničku halu, koju je Božidar Debeljak sagradio u naselju Bobovici u Samoboru, a već nakon par godina, sagrađen je još jedan tvornički pogon u Samoboru. DIV je 2001. unajmio imovinu kninske tvornice vijaka TVIK d.d. 1 2003. kupio njenu imovinu u stečaju. Danas DIV GRUPA d.o.o. u svom Kninu zapošljava 500 radnika.

DIV se 2006. javio na međunarodni natječaj za privatizaciju „Fabrike mašinskih delova MIN, Svrljig a.d.“ u Srbiji, i kupio jedinog proizvođača kolosiječnog pričvrsnog pribora u ovom dijelu Europe. DIV je tamo izgradio još jednu novu tvornicu betonskih pragova te time nadopunio i udvostručio proizvodnju. Debeljakov DIV je 2013. godine kupnjom dionica Brodosplita postao jedan je od najvećih proizvođača na polju metaloprerađivačke industrije u jugoistočnoj Europi.

FOTO: DIV grupa

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.