Datum objave: 18. Listopad 2021

UBLAŽAVANJE SIROMAŠTVA / Crveni križ osigurao 10 000 paketa hrane za 1000 najsiromašnijih građana u Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski  Crveni križ počinje sutra dijeliti pakete s hranom najsiromašnijim građanima u Šibensko - kninskoj županiji u sklopu projekta  "Suzbijanje siromaštva  podjelom hrane i osnovne  materijalne pomoći u Šibensko - kninskoj županiji" za koji su iz  Fonda europske pomoći  za najpotrebitije dobili  oko 3 249 000 kuna. Taj projekt provode od  lipnja ove godine i traje 12 mjeseci, a do sada su proveli potrebne pripreme  zas provođenje projekta -  javne nabave za  kupnju hrane i higijenskih potrepština te za  dostavno vozilo.  O tome je na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj organizaciji CK u Šibeniku govorio Andrija Škugor, voditelj tog projekta. 

"Ovo je treća faza suzbijanja siromaštva u Županiji na ovaj način budući da je šibenski Crveni križ  već proveo sličan projekt   i to od 2018. do 2019. godine. Cilj je uvijek isti a to je kroz ovakve oblike materijalne pomoći ublažiti siromaštvo u našoj županiji.  Prema projektu, podijelit ćemo  10 000 paketa  hrane i 2 000 komada higijenskih potrepština,a tu bi pomoć redovno trebalo dobiti 1 000 ljudi. Točno su određeni kriteriji tko na to ima pravo, a korisnici mogu biti i kućanstva s jednom osobom, nezaposleni, samohrani roditelji, , obitelji s više djece, ako zadovolje te  jasno propisane kriterije", istaknuo je Škugor.
U prvom projektu šibenski CK podijeli je 16 076 paketa  i 50 tona krumpira i kapule. Ovoga puta odustali su od podijele povrća zbog kvarljivosti. 
Paketi hrane su vrlo bogati i u njima su različiti proizvodi od tjestenine i riže do Čokolina.  Korisnici će uglavnom po njih dolaziti u prostorije CK svakog dana od  10 do 13 sati, a nepokretnim osobama i invalidima će ih dostavljati izravno u njihove domove pa su zbog toga i nabavili dostavno vozilo. 
Ovakvi projekti koje financira  Fond europske pomoći provodi s ei u drugim europskim zemljama. Rizik od siromaštva je u Hrvatskoj vrlo visok. Stopa je kod jednočlanih domaćinstava čak 48, 1 posto,  u obiteljima s više djece 31,1 posto,a najveća je kod nezaposlenih osoba i iznosi čak 47,6 posto. 
 
Iz kategorije: Vijesti