Datum objave: 16. Listopad 2021

KRUH & KOLAČI / Pekari i slastičari Šibensko-kninske županije peku gubitke. Od njih 27 samo 12 posluje pozitivno.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko-kninska županija u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača među najslabijima je i najnerazvijenijima u Hrvatskoj, a k tomu njeni pekari i slastičari proizvode gubitke. Od 27 poduzetnika u toj branši samo njih 12 posluje pozitivno, a ostali peku gubitke. Šibensko – kninska županija tek je na 19. mjestu u pekarsko slastičarskoj djelatnosti, a njeni pekari i slastičari posluju sve slabije te imaju konstantan pad prihoda. Prošle su im godine prihodi pali na 24,9 milijuna kuna i bili su za 2,7 milijuna kuna manji nego 2019. godine. Tej negativni trend se nastavlja, a smanjuje se i broj zaposlenih.
Pekari i slastičari Šibensko – kninske županije kao gubitaši nisu usamljeni. Velike gubitke u poslovanju imaju pekari i slastičari Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Karlovačke, Međimurske, Dubrovačko-neretvanske i Požeško-slavonske županije.
Najveće ukupne prihode, prema podacima FINA-e ostvaruju pekari i slastičari u Gradu Zagrebu čak 1 500 000 000 ( milijardu i 500 000 kuna) te Splitsko-dalmatinskoj (bilizu pola milijarde kuna) i Primorsko-goranskoj županiji (413,6 milijuna kuna). Prema kriteriju ostvarene neto dobiti na prvom su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu (88,6 milijuna kuna), slijede poduzetnici Varaždinske (10,1 milijun kuna) i Zagrebačke županije (9,1 milijun kuna).

Ukupan prihod poduzetnika u Republici Hrvatskoj čija je pretežita djelatnost proizvodnja kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, iznosi oko 4,5 milijardi kuna. Najveće ukupne prihode ostvarila su društva iz Zagreba: Mlinar d.d. (579,1 milijun kuna), Pan-Pek d.o.o. (256,1 milijun kuna) i Zagrebačke pekarne Klara d.d. (220,3 milijuna kuna). Prosječna mjesečna neto plaća u toj branši je skromnih 4450 kuna i za čak 1500 kuna je niža od prosječne plaće zaposlenih kod privatnih poduzetnika u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti