Datum objave: 11. Listopad 2021

ANKETA POTVRDILA / Vrlo malo građana Šibenika sudjeluje u kreiranju društvenih sadržaja, a većina ih misli da je to najvažnije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Samo oko 14 posto građana Šibenika uključeno je u kreiranje društvenih sadržaja  u Gradu  iako većina smatra da je  sudjelovanje građana u tim procesima najvažnije za unaprjeđenje kvalitete njihova života. To je pokazala anketa Analiza društvenih potreba i potencijala Grada Šibenika - projekt Društveni centar Šibenik koja je provedena u sklopu projekta osnivanja društvenog centra u Šibeniku na kojem radi udruga Mladi u EU i Veleučilište u Šibeniku, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Cilj im je bio analizirati  društvene  potreba i potencijale  Grada Šibenika. Rezultati su predstavljeni na 5. međunarodnoj  konferenciji "Izazovi današnjice" koju je organiziralo Veleučilište u Šibeniku.

„Ova analiza doprinosi razumijevanju važnosti uključenosti građana u proces donošenja odluka te potrebe građana kao i važnost i učinkovitost društvenog centra za zajednicu. Rezultati analize ukazuju na nisku uključenost građana u kreiranju sadržaja, iako ispitanici smatraju da građane treba potaknuti na aktivno sudjelovanje u rad zajednice”, kažu Tea Livajić i Ana Perišić koje su, kao suradnice na Projektu provele tu anketu. 

Uzorak je obuhvatio  235 ispitanika i to  218 građana i 17  pripadnika organizacija civilnog društva. Njihova prosječna dob je 28 godina,a  više od dvije trećine završilo je najmanje dodiplomski studij.
Prema njihovim izjavama, zadovoljni su dostupnošću socijalnih, a posebno   kulturnih i sportskih sadržaja što su ocijenili ocijenio 4.
Uključenost u društveni život Grada  je trenutno izrazito slaba. Samo 14 posto sudjeluje, oko 20 posto ne sudjeluje, ali namjerava, a 45 posto ih konzumira dostupne sadržaje, ali ne sudjeluje u njihovom kreiranju. Oko 16 posto anketiranih  nije zainteresirano za takav vid društvene uključenosti u lokalnu zajednicu.
Više od 70 posto anketiranih smatra da je poticanje aktivnog sudjelovanja građana u životu lokalne zajednice najvažnije za unaprjeđenje kvalitete života, dakle upravo ono što se sada ne događa, a oko 50 posto njih zalaže se za bolje vrednovanje i poticanje volontiranja.   
Najbolje iskustvo građani imaju s gradskom upravom. Njihovim odnosom zadovoljno  je više od polovice, ispitanika, a nezadovoljno  je samo 10 posto dok ih je  40 posto  indiferentno prema tom pitanju. Najlošije iskustvo imaju s mjesnim odborima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i pravobraniteljima
Samo je  nešto više od trećine ispitanih građana  upoznato s radom udruga koje djeluju na području Šibenika.  Ponudu udruga na području grada Šibenika ocijenili s prosječnom ocjenom 3.2, a  organizacija civilnog društva .s 3,6.
Polovica ispitanih  smatra da je uspostava Društvenog centra dobar korak u doprinosu društvenog razvoja i unaprjeđenja kvalitete života u Šibeniku.
Iz kategorije: Vijesti