Sidebar Menu

Datum objave: 10. Listopad 2021

PODVIG / Posada Lučke kapetanije Šibenik po orkanskoj buri i kiši spasila sedmero poljskih nautičara

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima na moru ispred Rogoznice spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar, odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana, doznaje Morski.hr

Posada katamarana krenula je sinoć po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina – rekao za portal Morski.hrzapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat i ispričao što se dogodilo.

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: „Mayday, mayday, mayday!“.

Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon pziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali – priča nam Jurat i naglašava da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Kad su stigli na čvrsto tlo, Poljaci su bili presretni. Ostalo je za kraj samo – fotografirati se sa svojim junacima. Pa, iako kažu da oni samo rade svoj posao, vjerujte, ovakvih situacija je mnogo i pomalo je nepravedno da se o akcijama spašavanja na moru premalo piše.

Samo dan prije ova ista posada broda Šibenik je spašavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja, a jednu teško ozlijeđenu osobu su sigurno doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći, piše Morski.hr.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.