Datum objave: 10. Listopad 2021

UMJESTO ČESTITKE / Rudi Štefan postao član Turističkog vijeća HTZ-a. Mijenja li se odnos prema hrvatskoj gastronomiji?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rudi Štefan, poznati šibenski chef, vlasnik restorana Pelegrini izabran postao je član novvog Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice. Uz njega u to savjetodavno i operativno tijelo ušao je i Kruno Kapetanović kompetentni gastronom i vlasnik najboljeg opatijskog hotela s veoma dobrim i originalnim restoranom.

Ulazak Štefana i Kapetanovića u Turističko vijeće HTZ-a možda bi mogao označiti početak strateških promjena u dosad katastrofalno amaterskom odnosu države prema hrvatskoj gastronomiji., pišu na portalu Kultplavekamenice.

Rudi Štefan vjerojatno je najznačajniji hrvatski chef 21. stoljeća, poslije razdoblja Marija Čerhaka. 

Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma doslovno oduvijek vode katastrofalnu gastronomsku politiku. Restorani koje Ministarstvo turizma proglašava restoranima godine u stvarnosti nikad ne spadaju u deset ili dvadeset najboljih u zemlji, a u nekim slučajevima ni u prvih pedeset.

Umjesto pravilno valorizirane tradicije i najbolje ponude, HTZ sustavno promovira rustikalno i folklorno kuhanje kao temelj hrvatske gastronomije, što je smiješno, anakrono i kontraproduktivno. Hrvatska nigdje u svijetu nije prepoznata kao gastronomska destinacija.

Hrvatska, s druge strane, raspolaže s nekim od najvrednijih europskih delikatesa; bijeli tartufi, plava tuna, kvarnerski škampi, istarska i dalmatinska maslinova ulja. Pretvaranje Hrvatske u internacionalno relevantnu gastronomsku destinaciju strateški je razvojni zadatak hrvatskog turizma.

Nadamo se da gospoda Štefan i Kapetanović mogu razbiti birokratsku i intelektualnu lijenost hrvatske turističke politike, i početi stvarati preduvjete za globalnu afirmaciju hrvstske gastronomije, piše Kultplavekamenice.

Iz kategorije: Vijesti