Datum objave: 08. Listopad 2021

GORE OD KORONE / Širi se pošast poskupljenja. Struja je poskupjela 900 posto, plin 150 posto, dizel je na 11 kuna za litru...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrag je odnio šalu. Pošast rasta cijena širi se Europom. Od poskupljenja se ne može zaštiti cijepljenjem, socijalnim distanciranjem i maskama za lice. Električna je energija na europskom tržištu od početka godine poskupjela za čak 900 posto. Plin je skuplji za 150 posto, cijene nafte otišle su nebu pod oblake. Njemačka zbog poskupljenja plina uvodi restrikcije, primjerice smanjuje temperaturu u svim stanovima koji koriste centralno grijanje. Španjolska suočena s dramatičnom situacijom zbog poskupljenja energenata panično traži izlaz u zajedničkoj nabavi struje, plina i goriva na razini EU, Francuska državnom odlukom namjerava zamrznuti cijene energenata, dramatično je i u Italiji... posvuda u Europi uvode se mjere zaštite socijalno najugroženijih skupina. Dramatično poskupljuju prijevoz, hrana, grijanje. I u Hrvatskoj se udar poskupljenja snažno osjeća. Boca plina poskupjela je za preko 30 posto, gorivo je skuplje nego ikada, dizel je otišao na više od 11 kuna za litru. Hrvatski prijevoznici već najavljuju da će biti prisiljeni obustaviti školski prijevoz i radničke linije ako ne dobiju dodatne subvencije od županija. Iako ministar Ćorić najavljuje da u Hrvatskoj plin neće poskupjeti do proljeća, to je slaba utjeha.
Na lokalnoj razini, konkretno u Šibeniku, na sve to dolazi i rast cijena komunalija za šokantnih 50 posto. Za građane koji već stenju pod teretom nameta i rasta cijena to je drastični udar na standard, a odrazit će se i na poslovanje ionako krhkog šibenskog gospodarstva.
Izlaz, rješenje, pa ni utjehu za sada nitko ne nudi. U odnosu na crnu prijetnju koja se nadvija nad Europu zbog podivljalih cijena energenata, a potom u lančanoj reakciji i svega ostaloga, korona se čini kao mačji kašalj.

Iz kategorije: Vijesti