Datum objave: 04. Listopad 2021

IN MEMORIAM / Umro je Ivo Vučić, ugledni Šibenčanin, uzorni gospodin, glazbenik, sportaš i ljekarnik.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je šjor Ivo Vučić. Šibenski uglednik, gospodin, glazbenik, sportaš i ljekarnik. Rođen 1921. godine proživio je cijelo stoljeće i bio je zadnji izdanak uljuđenog, obrazovanog, prosvijećenog Šibenika koji je premostio dva stoljeća i dva milenija te ostavio neizbrisiv trag u svom Šibeniku.
Ivo Vučić bio je uzoran sportaš, vrsni stolnotenisač koji je prije i nakon Drugog svjetskog rata igrao s najvećim imenima tog sporta u dvije bivše države, kraljevini Jugoslaviji i socijalističkoj Jugoslaviji. Zapamćen je i kao glazbenik. Sve do kasnih pedesetih godina 20. stoljeća nastupao je u Šibenskom kazalištu kao vrsni interpret Chopina, a u godinama uoči Drugog svjetskog rata vodio je jedan od najboljih jazz sastava uz čiju su glazbu Šibenčani plesali u hotelu „Krka” te plesovima, čajankama i zabavama svih šibenskih sportskih društava i institucija. Kao glazbenik ostao je aktivan sve do nedavno. Svirao je nedjeljom gostima restorana „Zlatna ribica” na Brodarici gdje je taj rijetko viđeni uglađeni i galantni gentleman uvijek bio rađen gost.
Šjor Ivo je bio i svojevrsna povijesna ličnost kao prvi Šibenčanin koji je nastupio u program Televizije Zagreb i to već 1956. godine nedugo nakon početka emitiranja prvog televizijskog programa u Hrvatskoj.
Radni vijek je proveo kao ljekarnik naslijedivši obiteljsku tradiciju i jedan je od utemeljitelja suvremenog ljekarništva u Dalmaciji.

Smrću Ive Vučića, Šibenik je izgubio jedan od posljednjih dijelova svog autentičnog građanskog, uljuđenog, intelektualnog, profinjenog gospodskog identiteta. Šjor Ivo je bio čovjek – spomenik Šibenčanin nemjerljive ljubaznosti, susretljivosti i šarma.

Jazz orkestar Ive Vučića (drugi s lijeva) na plesu NK "Osvit" u hotelu "Krka" 1939. godine. 

 

Ljekarnik Ivo Vučić pedesetih godina 20. stoljeća. 

Iz kategorije: Vijesti