Datum objave: 01. Listopad 2021

PROJEKT „MORE” / Lions klub Šibenik pokrenuo projekt podizanja svijesti o važnosti brige o okolišu i moru. Akciju sufinancira Granta LCIF, a ima međunarodni karakter.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Lions klub Šibenik pokrenuo je u suorganizaciji s Lions klubom Luce, Lions klubom Lenuci Zagreb i Lions clubom Domžale iz Slovenije, projekt podizanja svijesti o važnosti brige o okolišu i čistom moru „More“ koji sufinancira Granta LCIF i ima međunarodni karakter. Šibenski Lions klub uključio se projektom „More” u kampanju Lions Hrvatska i aktivnosti podizanja svijesti o nužnosti zaštite okoliša i mora. Projekt ”More” krenuo je ove godine, a bit će nastavljen u proljeće 2022. godine projekt kada će biti proširen, a u njega će biti uključeni dječji vrtića te osnovne i srednje škole, a u njega će se aktivno uključiti i znanstvenici koji će na edukativnim predavanjima posebno ukazati na štetnosti mikroplatstike i opasnu ugrozu Jadranskog mora. Lionsi će se i osobno uključiti u akcije čišćenja mora i obale od naplavina smeća. Sredstva za financijsko podupiranje akcija i aktivnosti na zaštiti mora i okoliša, Lions klub Šibenik prikuplja višestruko korisnim i atraktivnim edukativnim izletima za članove Lions klubova. Prvi takav izlet organiziran je danas. Lionsi su plovili od Šibenika uzvodno do Skradina i Skradinskog buka. Tijekom plovidbe održano stručno predavanje „Ekološka, prirodna i kulturna zaštita”, a središnji gastronomski događaj bila je priprema buzare od pidoća iz estuarija rijeke Krke prema tradicionalnoj recepturi.
Sutra Lionsi organiziraju drugi izlet do otoka Zlarina, Prvića i Obonjana. Zanimljivo je da će osim stručnog predavanja „Kvantitativno-kvalitativna analiza izronjenog otpada”, Lionsi imati i priliku izravno pratiti znanstvenike koji će seciranjem ribe ulovljene u šibenskim vodama istraživati u kolikoj je mjeri njen organizam zagađen mikroplastikom. Uz to za njih će biti upriličena prezentacija funkcioniranja humanoidnih robota te prezentacija knjige „Hrvati na ledenom moru”. Zanimljivo je da će tijekom izleta ronioci iz Makedonije, prijatelji Lions kluba iz Republike Sjeverne Makedonije, čistiti podmorje otoka Zlarina, prvog hrvatskog otoka bez plastike. Prihod od izleta namijenjen je provedbi projekta „More”.

 

Iz kategorije: Vijesti