Datum objave: 30. Rujan 2021

KORONA / COVID potvrde postaju obvezne za liječnike, medicinsko osoblje i djelatnike socijalne skrbi. Bez COVID potvrde neće se moći posjećivati ni pacijente u bolnicama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

COVID potvrde postaju obvezne za sve liječnike, medicinsko osoblje i zaposlenike svih ustanova i institucija socijalne skrbi uključujući vjerske zajednice. Liječnici, medicinske sestre i zaposlenici u zdravstvu od ponedjeljka više neće moći doći na svoje radno mjesto bez EU COVID potvrde. COVID potvrda obvezna je i za sve građane Republike Hrvatske koji žele posjetiti pacijente na bolničkom liječenju.
Odluka o uvođenju obveznih COVID potvrda (kao dokaza o cijepljenju odnosno ozdravljenju nakon zaraze koronom, nije iznenađujuća. Bila je očekivana pa i najavljivana, a stupa na snagu u ponedjeljak.
Prema službenom obrazloženju Ministarstva zdravstva ova se snažna mjera uvodi zbog „postizanja najviše razine zaštite pacijenata i korisnika domova za starije te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata”.
Uz obvezu COVID potvrda za zaposlenike u zdravstvu i socijalnoj skrbi uvedena je i obveza testiranju djelatnika svih trgovačkih društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost uključujući i privatne zdravstvene ustanove te sve druge privatne zdravstvene radnike po bilo kojoj drugoj osnovi. Oni koji odbiju testiranje, nemaju ili odbiju predočiti COVID potvrdu ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca ni obavljati poslove na svojim radnim mjestima.

Osim zdravstvenih djelatnika, COVID potvrdu morat će imati i pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija ili neki dijagnostički odnosno terapijski zahvati.

Iz kategorije: Vijesti