Datum objave: 28. Rujan 2021

ODGOVOR NA ODGOVOR / Stipe Petrina odgovorio prof.dr.sc Anti Pulić zašto njegov elaborat o spajanju domova zdravlja nije prihvatljiv

Diana Ferić
Diana Ferić

 Stipe Petrina, predsjednik  Županijske skupštine Šibensko - kninske županije odgovorio je na današnju objavu za medije koju je uputio prof. dr. sc. Ante Pulić nakon što je Petrina doveo u pitanje stručnost Elaborata o spajanju tri doma zdravlja u Županiji u jednu ustanovu  koji je on izradio,a u kojem Pulić aludira na neukost i neupućenost onih koji su sebi dali za pravo da ocjenjuju njegov rad vezan za to spajanje.

Petrinin odgovor donosimo u cijelosti: 

Reagiranje na članak objavljen na portalu Šibenik News od dana 28.rujna 2021. godine pod naslovom Prof.dr.sc. Ante Pulić odgovorio Stipi Petrina: Žalosno je da se kvalitetne i društveno opravdane akcije ne uspijevaju provesti radi oskudnog znanja i samodopadnosti.

U odnosu na navode g.Pulić kojemu kao stručnjaku i znanstveniku ne osporavam veliki doprinos zajednici ističem sljedeće; Spajanje domova zdravlja je opravdano i NLSP u tome ne vidi ikakav problem. S obzirom na podatke iz elaborata koji su šturi smatrao sam da je potrebno reagirati s obzirom da je elaborat plaćen. U odnosu na brojke, a koje su šture odnosno proizašle iz već gotovih podataka (dostavili domovi zdravlja), u elaboratu nedostajali su primjerice idući podaci. Ukupan broj osiguranika u županiji je 103 000, od toga na Šibenik otpada 75 000 osiguranika U Drniš je 51 zaposlenik, Kninu 65 a Šibeniku 167. Od toga nezdravstvenih radnika u Drnišu 31%, Kninu 30% a Šibeniku 17%. Osiguranika po djelatniku u Drnišu 202, Kninu 269 a Šibeniku 450. Nameće se pitanje zašto baš Drniš? Dalje u studiji projekcija nije uzela u obzir da će se primjerice smanjiti broj zaposlenika! Nijednog! Prije 283 i poslije 283! Ono sto piše u projekciji rezultata je povećanje prihoda od EU fondova i naplate usluga turistima...ali to nema nikakve veze s objedinjavanjem ili ne te je riječ o budućim događajima koji se mogu i ne moraju dogoditi. Ukoliko se prebaci sjediste u Drniš (za što nismo dobili ikakvo obrazloženje), službenici počnu putovati, dodatni putni trošak će posljedično povećati a ne smanjiti trošak?! Da su u projekciji poslovanja nakon objedinjavanja stavili npr. br smanjivanja s 283 zaposlenika na 240....to bi imalo smisla ali toga nema dakle taj podatak nedostaje. To su neke od informacija koje nedostaju u studiji. U odnosu na navode vezane uz moje "oskudno" znanje, bez obzira što smo ranije profesor i ja u mom uredu u županiji razgovarali, i bez obzira što me počastio komplimentom da jedini praktično radim i razmišljam, mogu istaknuti da me izostanak formalne diplome i doktorata nije spriječio da u vođenju sustava od 3000 ljudi još od davne 2010.godine, Općina Primošten kao živi organizam, Odlukom vlade prema stupnju razvijenosti bude razvrstana u IV (od V) razreda razvijenosto kako tada a danas još i više rangirana (7 od 8 razreda). I da sve to mi je uspjelo bez elaborata samo uz zdravu logiku, praktičnost i naravno štedljivo raspolaganje sredstvima građana. (Elaborat je plaćen odnosno ugovoreno je plaćanje u iznosu od 10.000 kn za svaki od Domova zdravlja - ukupno 30.000 kuna). Upravo radi navedenog zatraženo je skidanje točke dnevnog reda do nadopune elaborata kako bi NLSP istu mogao podržati.
Uostalom ostaje nedorečen, zašto je poštovani znanstvenik prof. Dr . Ante Pulić u četvrtak 23. 9. 2021, sam priznao : da je ovo tek prelimininarni Elaborat a da će temeljiti biti naknadno dostavljen „
Onom tko razmišlja zdravorazumski i svojom glavom pojedinosti ne treba objašnjavati.
Iz kategorije: Vijesti