Datum objave: 25. Rujan 2021

ENERGIJA BUDUĆNOSTI / U Vodicama se o vodiku, energiji budućnosti govorilo kao o energiji sadašnjosti te upozorilo da je vodik za automobile bolje rješenje od baterija.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Iako Europa i dobar dio čovječanstva ulaže goleme napore da uvođenjem uporabom električnih vozila u masovnu uporabu izbaci iz igre ugljkovodike koji snažno zagađuju atmosferu, energija budućnosti bit će – vodik. Zanimljivo je da se o vodiku kao energiji budućnosti, ali i sadašnjosti jer se već uvelike koristi za pokretanje autobusa, kamiona, vlakova i brodova, govorilo u – Vodicama. Bilo je to na Danima inženjera strojarstva na kojima je prvi puta obznanjeno da će Hrvatska već za tri godine imati postrojenja za proizvodnju vodika koji će, uz ostalo, biti i gorivo za osobne automobile. Vodik je pogodno i ekološki podobno gorivo jer je njegova proizvodnja potpuno ekološka i obnovljiva, a i izgaranjem ne zagađuje atmosferu i okoliš.
Iz Vodica su odaslane i važne vijesti o strategiji Hrvatske na stvaranju uvjete za proizvodnju i masovnu primjenu vodika već do do 2030. godine do kada će već biti izgrađeni pogodni za proizvodnju vodika, izgrađene novih vjetro i solarne elektrane koje će davati struju potrebnu za proizvodnju vodika te riješena tehnička pitanja transporta, skladištenja i distribucije vodika. Hrvatska je uključena u europske projekte razvoja proizvodnje vodika i uvođenja tog energenta u uporabu u koje će biti uloženo oko 447 milijardi eura. Ocjena je da je vodik bolje, realnije i ekološki podobnije rješenje za pokretanje vozila od aktualnih baterija koje nadmašuje brojnim prednostima.
Hrvatska vlada, rečeno je u vodicama, donijela je u veljači ove godine odluku o pokretanju postupka izrade hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine te je u tijeku izrada prijedloga hrvatske strategije za vodik odnosno dekarboniziranje prometa i industrije. INA već radi na pripremi za uvođenje vodika u transportni sektor i smanjenja potražnje za dizelskim gorivima. Kao primjer istaknuta je Danska, jedna od zemalja koje su već učinile velike korake u tom smjeru te će već do 2030. godine gorivima koja nastaju konverzijom vodika u tekuća i plinovita goriva smanjiti udio emisija ugljičnog dioksida za 70 posto.

Iz kategorije: Vijesti