Datum objave: 24. Rujan 2021

NADZOR PROMETA / MUP-ove kamare za kontrolu brzine vožnje otkrile - vatreni Dalmatinci dvostruko su „brži” od vozača u kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kamare za kontrolu brzine vožnje na cestama Hrvatske pokazale su se vrlo učinkovitima, a to su posebno dobro osjetili vozači iz dalmatinskih županija, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Prema podacima MUP-a upravo je u tim županijama broj prebrzih vozača najveći pa je, naravno, najveći i broj kazni. Vatreni dalmatinski vozači, kažu brojke, ne poštuju ograničenja brzine, odnosno voze brže od dopuštenog i do pet puta češće nego vozači u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Apsolutni rekorderi u nepoštivanju brzinskih ograničenja vozači su iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su u godinu dana napravili čak 31 342 prekršaja koje su snimile fiksne kamere za kontrolu prometa. Visoko kotiraju i Zadrani s oko 24 000 prekršaja. Vozači iz Šibensko-kninske županije na trećem su mjestu sa „skromnih” 17 000 prekršaja, a najmirniji i najodgovorniji dalmatinski vozači obitavaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer su ih MUP-ove kamere u prekoračenju brzine snimile „samo” 10 000 puta.
Za razliku od vatrenih dalmatinskih vozača, stanje u Zagorju, Međimurju, Slavoniji i Gorskom kotaru i Istri (u Lici baš i ne), sasvim drukčije. Primjera radi fiksne su kamare u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji registrirale ukupno manje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine nego samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Najmirniji tj. najodgovorniji vozači sudeći po podacima MUP-a o broju prekršaja utvrđenih fiksnim uređajima voze cestama Virovitičko-podravske županije (2730), Karlovačke županije (3130) i Međimurske županije (3553).

Foto: automobili.hr

Iz kategorije: Vijesti