Datum objave: 18. Rujan 2021

DON FRANJO GLASNOVIĆ UZ OBLJETNICU SMRTI BISKUPA BADURINE / Ne čekajmo nove obljetnice da znanstveno rasvijetlimo njegov lik i djelo

Diana Ferić
Diana Ferić

Misu  zadušnica za blagopočivajućeg  biskupa Sreća Badurinu i sve  poginule branitelje služio je sinoč u šibenskoj katedrali biskup TomislavRoglić na 25. godišnjicu njegove smrti.  

Biskup Badurina bio je omiljen među svojim vjernicima, ali i mnogima koji nisu  to bili, a sa svojim je narodom proveo teške ratne godine u Domovinskom ratu.
Na njega, kao sugovornika vremena u kojem se uvijek čuje i prepoznaje glas za čovjeka podjstio je i vodički župnik don Franjo Glasnović na svom Facebook profilu zalažući se da se ne čekaju nove obljetnice  smrti biskupa Badurine da se znanstveno osvjetli njegov lik i djelo. Evo što je napisao:
25. obljetnica smrti blagopokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine.
"Na početku ne treba staviti veliki cilj, već učiniti mali korak". Citat je biskupa Srećka Badurine koji možda i najbolje ocrtava njegov život i biskupsko djelovanje, napose u izazovnim i turbulentnim a posebno ratnim vremenima  u kojima je djelovao. 
Ova kratka crtica o biskupu Badurini o njegovoj 25. obljetnici samo je pokušaj i mali koračić da se započne ono što mnogi osjećaju o njemu u sebi a javno ne iznose i željeli bi da se pokrene, da se ne ostane u inertnosti, da se  ne čeka neka ponovna obljetnica ili prigoda a prošlo ih je već  i 20. i 25. a da se nije u punom obimu, kako to on i zaslužuje i teološki i povijesno i znanstveno pristupilo i osvijetlilo njegov  lik i djelo te bogatu duhovnu baštinu koju je ostavio i Šibenskoj biskupiji i Hrvatskoj i Crkvi. 
Biskupska služba
 
U svojoj biskupskoj službi, kao biskup  i pastir, prema svojim suradnicima i povjerenim vjernicima, zračio je dobrotom, razboritim i evanđeoskim radom, hrabrošću, ekumenskim zalaganjem i nastojanjem oko izgradnje mira i zalaganja za opće dobro svih ljudi. 
Njegovo geslo iz biskupskog grba “On je mir naš”  bio je program njegova kršćanskog svjedočenja osobito u Domovinskom ratu, u kojem su ga ljudi različitih uvjerenja doživljavali kao anđela mira, duhovnog svjetionika, glasa istine i “najboljeg čovika”. 
Kao  potpresjednik HBK nastojao je svoje naravne i milosne darove koristiti za dobrobit Crkve u Hrvatskoj i na izgradnju općeg dobra domovine Hrvatske.
Duhovna baština biskupa Srećka
Za svoga života radeći na svojoj osobnoj duhovnosti kroz različite službe, dužnosti i poslannja, izrasatao je u čovjeka evanđeoske strpljivosti i nadanja, u tome može služiti kao primjer i uzor budućim naraštajima, kao što je to bio svojim suvremenicima. 
Nakon života, na njegovu grobu mnogi vjernici mole i traže od njega zagovor, potvrđujući time riječi kardinala Bozanića “po smrti još jače govori , a njegova smrt postala je navještaj"
Biskup Srečko Badurina svojim životom, radom i djelovanjem pokazao je ono što je i živio, a to se može sažeti riječima koje su naslovi knjiga u kojima nam je ostavio svoju duhovnu baštinu:
“živeći evanđelje išao je "prema novoj zrelosti", uvijek "zagledan u Krista", kao "sugovornik vremena" i događaja, uvijek dosljedan evanđeoskoj istini, pa i u najtežim trenutcima rata svjedočeći kao "glas za čovjeka".
Svoje molitve upućujem Bogu i  uvijek kada odem u katedralu,  svratim na njegov grob i pomolim se i  njemu, da nešto od toga bude, da se ostvari u nama i našem životu, da nam on bude uzor i primjer, da ne ostane samo kako bi on kao  biskup rekao za svoje riječi": Glas vapijućega u pustinji". 
Žao mi je da danas nisam, zbog pastoralnih obveza, mogao sudjelovati na sv. Misi i obljetnici 25 godina od njegove smrti, napisao je don Franjo Glasnović.
Iz kategorije: Vijesti