Datum objave: 15. Rujan 2021

IN MEMORIAM / Umrla je Žana Lelas Lokica, poznata košarkašica koja je s Elemesom osvojila važna prvenstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Preminula je Žana Lelas Lokica. Proslavljena bivša košarkašica, posljednjih godina i vrlo uspješna trenerica, napustila je ovaj svijet u 52. godini života.

Lelas je bila jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena. Rođena je u Splitu 28. svibnja 1970. godine. Karijeru je počela 1983. godine u tadašnjoj Jugoplastici. Zbog iznimnog talenta već sa 16 godina zaigrala je za prvu ekipu „žutih”. Osvojila je srebrnu medalju s reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Do tog uspjeha stigla je u dobi od samo 18 godina, bila je najmlađa članica te reprezentacije. Jedina je Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci. Te 1988. godine postala je i članica šibenskog Elemesa s kojim je 1991. godine osvojila naslov prvakinja, posljednju titulu koja se dijelila u bivšoj zajedničkoj državi. Godinu ranije s Elemesom osvojila je i Kup Jugoslavije. Lelas je 1991. godine s reprezentacijom bivše države osvojila i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je kratko bila članica sarajevskog Cenex (Željezničar). Za španjolski Cepsi s Tenerifa nastupala je od 1992. do 1994. godine, a za Centar banku iz Zagreba od 1994. do 1996. godine s kojoj je dvaput osvajala domaću duplu krunu. U dresu Croatije bila je 1995. godine i treći strijelac Kupa Lilliane Ronchetti s 20,9 koševa u prosjeku. U slovenskim Ježicama bila je od 1996. do 1998., tamo je osvojila kup i prvenstvo. Igrala je još i za francuski Strasbourg, talijansku Messinu, šibenski Jolly, španjolske klubove Zaragozu i Burgos, ŽKK Croatiju u kojoj se 2008. godine oprostila od profesionalne košarke. Za reprezentaciju Hrvatske nastupala je od 1991. do 2000. godine, između ostalog i na Europskim prvenstvima 1995. i 1999. godine. Njena mlađa i isto jako talentirana sestra Ana također je imala odličnu karijeru.

Poslije igračke karijere posvetila se Žana trenerskom radu. Radila je u školi košarke Adriatic. Suprug Vjekoslav Lokica, poznati nogometni trener, i ona oformili su potom 2016. godine Košarkašku Akademiju Žana Lelas koja je proteklih godina nizala uspjehe u mlađim kategorijama. Rasli su iz sezone u sezone unatoč financijskim i brojnim drugim poteškoćama koje ima ženski sport u Hrvatskoj. Od prošle sezone seniorski sastav KAŽL-a prvi put je nastupao u elitnom rangu hrvatske ženske košarke. Njihova kći Nika Lokica iznimno je talentirana košarkašica i budućnost je hrvatske košarke.

Žana Lelas bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a, a bila je i na poziciji izbornice juniorske reprezentacije. Međutim, zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla ovog srpnja s reprezentacijom biti na FIBA Challenger turniru u Latviji.

Ogroman je ovo gubitak za hrvatsku košarku koja nije izgubila samo jednu od svojih najboljih igračica svih vremena, trenerica, već i veliku osobu. Iskrena sućut obitelji, prijateljima, njenim igračicama, suradnicima, svima koji su je poznavali.

Iz kategorije: Vijesti