Datum objave: 14. Rujan 2021

OD 1. LISTOPADA / Zaposlenici u zdravstvu i socijalnoj skrbi neće moći na posao bez covid potvrde ili negativnog testa na COVID 19

Diana Ferić
Diana Ferić

Prema najavama iz Banskih dvora, gotovo je sigurno da će se paralelno s uvođenjem obveznih COVID potvrda djelatnicima u zdravstvu, od početka listopada uvesti ista obveza i za socijalnu skrb, dok za zaposlene u obrazovanju – neće.


Poslodavac, u ovom slučaju država, želi prisiliti jedan segment javnog sektora na cijepljenje, dok drugome još ne nameće tu obvezu.
"Mi razgovaramo o svemu, ali nisam siguran da se u ovom trenutku može nešto tako najaviti. Naravno da sve odluke donosimo na temelju aktualne epidemiološke situacije – odgovorio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović na pitanje novinara Media Servisa što je s COVID potvrdama u obrazovnom sustavu, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, za razliku od profesora i učitelja – zaposleni u socijalnoj skrbi, liječnici, medicinske sestre, kao i nezdravstveno osoblje u medicinskim ustanovama od 1. listopada neće moći doći na radno mjesto ako ne ispunjavaju jedan od tri uvjeta: cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na COVID. Necijepljeni mogu ostati samo oni kod kojih je to medicinski indicirano.
Splitski liječnik prof. dr. Ivo Ivić nada se da će se COVID potvrde proširiti i izvan zdravstvenog sustava, a i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić drži da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvu korak u pravom smjeru.
"Mi i dalje zagovaramo uvođenje obaveznog cijepljenja u zdravstvenom sustavu. Svatko tko je izabrao zdravstveni poziv izabrao je da mu je sigurnost bolesnika na prvome mjestu", napomenuo je Luetić.

Podsjeća na to da je odgovornost za zdravlje i sigurnost pacijenata imperativ za sve djelatnike u zdravstvu, te da se svi zaposleni u sustavu koji nemaju medicinsku kontraindikaciju trebaju cijepiti. Iz Hrvatske liječničke komore odgovaraju nam kako se ne radi o presedanu, jer u Hrvatskoj već postoji obvezno cijepljenje u zdravstvu za hepatitis B.
Odluke o obveznom cijepljenju u zdravstvu donijele su već prije Italija, Grčka, Mađarska i Francuska. Slovenija je pak prelomila i donijela odluku da i zaposleni u njihovoj državnoj upravi moraju biti cijepljeni ili moraju predočiti potvrdu da su preboljeli COVID-19, a u suprotnom neće moći raditi sa strankama. Nije im više dopušteno ni da rade tjedne COVID testove, kao što će biti omogućeno našim liječnicima i sestrama koji se ne cijepe.

Poslodavac kod nas u nekim djelatnostima može uvjetovati, primjerice, dress code, kao i zaštitnu odjeću na radu, negdje nije dopuštena ni vidljiva tetovaža, pa se neki pitaju zašto po istoj logici ne bi mogao uvjetovati i COVID potvrdu.
Profesor radnog prava Viktor Gotovac kaže kako bi se i to moglo provesti kroz neke uvjete zaštite na radu, no ne bi preporučio da se ide tim putem. Podsjeća da, za razliku od privatnih poslodavaca, država ima snagu vlasti, odnosno autoritet da uredi neke stvari.
"Vjerujem da će se u dogledno vrijeme traženje COVID putovnica proširiti na sve više djelatnosti, ne samo na zdravstvo i socijalnu skrb. To je odgovornost države, privatni poslodavci po sadašnjem zakonskim rješenjima tu ne mogu sami uredovati a da ne krše elementarne odnose uređenja iz radnih odnosa", kaže nam prof. dr. Gotovac.

Navodi kako država može propisivati obavezu da se na neki način dokazuje da nemate bolest, odnosno da ste od nje zaštićeni.
"Postoje stvari koje se za pojedine profesije mogu propisati, u ovom konkretnom slučaju zdravstvene struke tu se čak ne zahtijeva niti cjepivo, nego je dopušteno i testiranje. Stoga se ne može reći da zaposlene netko prisiljava na cjepivo jer im se omogućava i druga opcija, testiranje. O tome koliko je pošteno da se nekim djelatnostima takva obveza propiše, a drugima ne, može odlučiti samo Ustavni sud", zaključuje Gotovac.

Slovenci, bez iznimke, smatraju da svi zaposleni u državnoj upravi koji su u kontaktu s ljudima moraju biti cijepljeni ako nisu preboljeli koronu. Vladi takav potez omogućava zakon i propisi s područja zaštite na radu. U Njemačkoj se trenutno raspravlja smiju li poduzeća uopće ispitivati zaposlenike jesu li cijepljeni. Udruge poslodavaca argumentiraju da se tako može radna mjesta učiniti sigurnijima, no u Njemačkoj poslodavci načelno nemaju pravo od zaposlenika tražiti informacije o njihovu zdravstvenom stanju. U Njemačkoj su sad izbori pa se nitko ni ne usudi dublje čačkati po toj materiji. U Velikoj Britaniji od jeseni u domove za starije i domove za njegu smiju ući samo cijepljene osobe. To vrijedi ne samo za osoblje koje je tamo zaposleno, nego i za obrtnike koji bi tamo trebali obaviti neki posao.

IMPERATIV
Što s onima koji se odbiju cijepiti?

"Odgovornost za zdravlje i sigurnost pacijenata imperativ je za sve djelatnike u zdravstvu i Hrvatska liječnička komora smatra da se svi zaposleni u zdravstvu koji nemaju medicinsku kontraindikaciju trebaju cijepiti. Odluku Stožera o obveznim COVID potvrdama u zdravstvu vidimo kao korak u tom smjeru.
Smatramo da bi provjere COVID potvrda bilo opravdano uvesti i u sustav socijalne skrbi, tj. domove za starije i nemoćne. Ovisno o kretanju ključnih epidemioloških parametara, o istom treba razmišljati i u obrazovnom sustavu te u ostalim javnim i državnim službama u kojima se ostvaruju povećani kontakti.
Što se tiče zaposlenika u zdravstvu koji će eventualno odbijati testiranje, odluka o posljedicama je na zdravstvenoj administraciji", odgovorili su nam iz HLK-a.
Liječnici su protiv COVID-a 19 cijepljeni u visokom postotku od 85 posto, a uskoro će se cijepiti i oni liječnici koji su na proljeće preboljeli COVID-19. Međutim, ostali zdravstveni djelatnici, kao i nezdravstveni zaposlenici u zdravstvu imaju niže razine cijepljenosti.

Iz kategorije: Vijesti