Datum objave: 13. Rujan 2021

PREUSTROJ ŽUPANIJSKIH UREDA / Iris Ukić Kotarac objavila da je Ured za prostorno uređenje na čelu sa Semirom Škugor bio neučinkovit, Semira ima odgovor

Diana Ferić
Diana Ferić

Posve očekivano je za poznavatelje  političkih prilika u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji to što Semira Škugor nije kao pročelnica  Upravnog odjela za prostorno uređenje preživjela na tom čelnom mjestu  preustroj u županijskim službama.  Prema Odluci  o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Šibensko-kninske županije spojeni su Upravni odjel  za zaštitu okoliša i nekadašnji Upravni odjel  za prostorno uređenje i gradnju i komunalne poslove na čelu kojeg je ona bila  i pročelnica je tog zajedničkog ureda Sanja Slavica Matešić. Zašto očekivano? Zato što je Semira Škugor  HDZ -ov kadar i što je do kraja to svjedočila, ali i zato što je na taj Upravni odjel bilo najviše povike i nezadovoljstva građana. Iris Ukić Kotarac, šibenska dožupanica objavila je veleras na svom Facebook profilu, nakon sastanka  djelatnika tog bivšeg upravnog odjela s predstavnicima izvršne županijske vlasti  da razlog toj promjeni nije revanšizam nego statistika koja svjedoči o  (ne)učinkovitosti rada  bivšeg Upravnog odjela za prostorno uređenje.

"Da je promjena vodstva ovog upravnog odjela bila nužna, govorili ste nam upravo Vi, a ponešto znam iz vlastitog iskustva u lokalnoj samoupravi jer znam koliko smo čekali za pojedine dozvole.Otkako sam u lipnju otvorila svoj email za komunikaciju s građanima, glavnina prigovora na rad županije, odnosila se prvenstveno na rad ovog upravnog odjela. Sporost rješavanja predmeta, zatvorenost odjela za komunikaciju s građanima, nepoštivanje odredbi Zakona o upravnom postupku glede rokova izvršenja, prigovori na sumnjivo i nezakonito ponašanje, samo su neke od opaski na rad ovog odjela. Kako nemam običaj biti isključiva te kako svoje zaključke temeljim na konkretnim i provjerenim podacima, u međuvremenu skupljala sam podatke o radu službenika. Na kraju sve naše sumnje oko neučinkovitog rada ovog odjela potvrdio je i nalaz unutarnje revizije", napisala je  Iris Ukić Kotarac. 
 
Iznijela je i nekoliko podataka  zaključno sa 16. srpnjem 2021. U Upravnom odjelu   za prostorno uređenje i gradnju i komunalne poslove zatečeno je 36 djelatnika od toga je 25 službenika koji su izdavali građevinske i lokacijske dozvole  i to u ispostavi Šibenik 16, ispostava Knin 2, Drniš 3, Rogoznica 4. Unutarnja revizija utvrdila je da evidencije broja zaprimljenih, riješenih odnosno neriješenih predmeta nisu brojčano usklađene, odnosno da nisu realne i točne. Također utvrđeno je da nije osigurana uredna i točna evidencija upravnih i neupravnih predmeta sukladno propisima a posljedično tome da nije osigurano pravodobno i u zakonskom roku određeno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola te drugih akata iz nadležnosti UO-a. Slijedom navedenog utvrđeno je da samim time da nije niti osigurano točno i pouzdano izvješćivanje čelnika o rezultatima rada pa samim time niti učinkovita kontrola.
Pitajući se kome odgovara takav nered Iris Ukić Kotarac ističe: 
"Ovaj upravni odjel ne samo da je do sada bio zatvoren za komunikaciju sa strankama jer građani su prigovarali da službenici ne odgovaraju ni na telefonske pozive, a kamoli da daju savjete već nisu niti neposredno preuzimali dokumentaciju stranka koja često zna brojiti jako puno listova radi čega je poštarina skupa.  Zbog toga je  prvi logični korak bio je smjena dosadašnje uprave. Za novi početak radi se nova sistematizacija, napravit će se Zapisnik o primopredaji, popisat će se svi predmeti, a vidjet ćemo da li kadrovska rješenja zadovoljavaju potrebe službe. Također u planu je određivanje norme  i to  ovisno o vrsti predmeta  kako bismo bili u mogućnosti vrednovati rad odnosno predvidjeti nagrađivanje posebno uspješnih službenika jer među ljudima u upravi ima onih koji rade, odrađuju posao ali i koji "vuku za dvoje". Budući da su  dosadašnji uvjeti rada neprimjereni u planu je izmještanje službenika u novi prostor", dodala je Iris Ukić Kotarac.  
 Indirektno prozvana  pročelnica dosadašnjeg  Upravnog odjela za prostorno uređenje kazala nam je večeras da ne želi komentirati objave zamjenice Župana na društvenim mrežama.
"Ne bih to komentirala. Činjenica je da legitimno izabrana županijska vlast ima pravo reorganizirati županijsku upravo. Želim samo naglasiti da se taj takozvani preustroj mora nazvati pravim imenom, a to je smjena  nekih pročelnika među kojima sam i ja. ja sam osnivačica HDZ -a, sada ispadam kadar bivšeg župana Gorana Pauka, ali ja sam djelovala i za vrijeme drugih HDZ -ovom župana. Mogu samo reći da ću biti presretna građanka i ove države i ove Županije, ako se nakon moje smjene građevinske dozvole budu izdavale u roku od 30 odnosno 60  dana od zaprimanja urednog zahtjeva. Da sam ja taj kočničar nikada se ne bih prihvatila ovog posla ili bih odavno podnijela ostavku.  Istina je da je problem sustavan i da to nije tako lako postići jer mi u pravilu vraćamo 98 posto projekata koje izrade od hrvatske države ovlašteni projektanti i vraćamo 95 posto zahtjeva jer su, neuredni, odnosno nepotpuni", ističe Semira Škugor. 
Iz kategorije: Vijesti