Datum objave: 10. Rujan 2021

DANI MAKEDONSKE KULTURE U ŠIBENIKU / Izložbom „Čuvari makedonske tradicije 19. i 20. stoljeća” danas počinju Dani makedonske kulture u Šibeniku.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dani makedonske kulture u Šibeniku, trodnevna manifestacija koju organizira Udruga „Hrvatsko – makedonska tangenta”, bit će otvorena danas u 18,30 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” izložbom „Čuvari makedonske tradicije 19. i 20. stoljeća” na kojoj će biti predstavljena kolekcija starina obitelji Georgievski i slike Olivere Vapske. 

U multimedijalnom prostoru Knjižnice u subotu će u 10 sati predavanje o aktualnoj temi „Klimatske promjene, briga o planeti, održati Momčilo Živković, stručnjak iz oblasti meteorologije (Beograd), a u 11 h počet će poetsko događanje Pjesnici čitaju „Sa otoka na moru, ka otoku na kopnu“ – Zlarinske poveznice.

To je nastavak tradicionalnih Zlarinskih književnih susreta književnika, pjesnika, publicista i novinara koje već sedmu godinu svakog svibnja organizira Hrvatsko-makedonska tangenta u suradnji sa Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom grada Šibenika i Ministarstvom turizma Hrvatske.

Istog dana, kao gastronomski prilog manifestaciji, predviđena je degustacija (promocija) nekoliko izvornih makedonskih specijaliteta u ambijentu ateljea na otvorenom akademskog kipara Aleksandra Guberine. U popodnevnim satima ulomke svojih djela i novijih radova čitat će ipjesnici, pisci, publicisti... u okviru programa Pjesničko-glazbeni susret 2021.

 „Zbog situacije s Kovidom-19 ove je godine izostao dolazak književnika iz Makedonije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja, ali će oni biti predstavljeni na Književnom susretu preko svojih kolega, pisaca i pjesnika, koji žive i rade u Hrvatskoj. Oni će dio svoje književne kreativnosti prenijeti prisutnima na ovom događaju u Šibeniku“, kaže predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente, Sašo Georgievski.

Na ovoj manifestaciji sudjelovat će poznati pjesnici i pisci iz Zagreba, Zadra, Šibenika i Pule, među kojima su Dinko Škevin, Petar Ivas, Branka Rupić, Duška Krnjić, Edita Vlahov, Petar Ivas, Zvonko Varošanec, Mladen Truta, Zlatomir Vujko… a ulomke svojih romana čitat će Darija Perković.

Iz Zadra dolaze autori-gosti Mirjana Majić, Melika Popović, Marija Ivoš i Slobodan Repak. Makedonsku poeziju će, osim Mirjane Majić, čitati Milena Zlateska koja dolazi iz Pule.

Moderator događaja je novinar i voditelj Nikola Urukalo.

Manifestacija „Dani makedonske kulture u Šibeniku”završava 12. rujna neobičnom poetskom priredbom na brodu koji će ploviti Šibenskom lukom

Ta se manifestacija u Šibeniku održava  u duhu tradicionalnog prijateljstva i približavana hrvatsko-makedonskih veza na području kulture, umjetnosti te medijske suradnje.

 


.

Iz kategorije: Vijesti