Datum objave: 08. Rujan 2021

UPISNIK PLOVILA / Ministarstvo briše iz Upisnika 21 814 plovila čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine za redom. Još nije kasno za podmirenje dugova.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u procesu uređenja sustava upisnika plovila izbrisalo iz Upisnika 21 814 plovila čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine za redom.
Riječ je neplaćenim naknadama za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknadama za upotrebu pomorskog dobra za 2019. i 2020. godinu. Brisanje se provodi sukladno odredbama članka 192. stavka 3. Pomorskog zakonika („Narodne novine“ br. 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15, 17/19). Ukoliko vlasnici ne podmire dugovanja dobit će rješenja o brisanju, a brisane brodice moći će se upisati isključivo u postupku prvog upisa u Upisnik brodova uz uvjet ispunjavanja svih zakonskih odredbi koje su u ovom trenutku na snazi, uključujući i odredbe o najvećoj dopuštenoj starosti i tehničkoj prihvatljivosti za upis u Upisnik brodova.

Vlasnici podatke o brisanju svojih plovila iz Upisnika mogu naći na web stranici Ministarstva gdje se nalazi Elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektronske javne usluge ePlovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije eNautika.

Upisnik brodova uspostavljen je kao jedinstveno upisno mjesto za upis svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Na taj način se napustio postojeći sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata. Kako bi se u potpunosti uredili podatci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisao se čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata.

 

Iz kategorije: Vijesti