Datum objave: 08. Rujan 2021

MALA GOSPA / Danas je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Ona je grm koji gori, a ne izgara. Ona je slavlje života.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Crkva danas slavi blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Malu Gospu, koju je Bog odabrao od svih ljudi na zemlji i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga. Začeta bez istočnoga grijeha, Marija je u potpunoj poniznosti vršila Božju volju, svjesna veličine dara kojim je obdarena, kao i odgovornosti koja joj je povjerena. Rođendanska slavlja okupljaju ljude. Marijino rođenje okuplja Crkvu koja ga i liturgijski slavi, jer njeno rođenje najavljuje nešto još znatno veće – Isusovo rođenje na Božić.
Crkva slavi Marijin rođendan; rođenje one koju je obasjala Božja naklonost, izabravši je kao suradnicu i suotkupiteljicu u povijesti spasenja. Njezin život od začeća pa do smrti, usmjeren je prema ispunjenju jednoj zadaći - rođenju Gospodinovom. Ona je čitavim svojim bićem, svom svojom snagom i u svim prilikama svoga života posvetila tom određenju - posebnoj milosti svog života. Marija je „žena jaka“ koju je tražio Salomon kad je govorio: Tko će naći ženu jaku? Ona je grm koji gori, a ne izgara. Nova Eva, žena odjevena suncem.
Možda najljepše riječi o Majci Božjoj izrekao je sveti Bernard:

Svi je časte, svi je slave, i kako treba primaju. Iako se trse o njoj govoriti, ipak, što god se uzmoglo reći o neizrecivom, manje je dopadno, manje se sviđa i manje je prihvatljivo. Kako ne bi bilo neprikladno – što god o neshvatljivoj slavi – ljudska pamet može shvatiti?

Iz kategorije: Vijesti