Datum objave: 06. Rujan 2021

POČELA JE ŠKOLA / Unatoč epidemiji nema zapreka za održavanje nastave u školama i rad s djecom u vrtićima, ali uz (blaže) epidemiološke mjere, poručuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je počela škola. Školska godina 2021. - 2022. krenula je  u izvanrednim okolnostima i uz epidemiološke mjere. U školu je krenulo 313 tisuća učenika osnovnih i 143 200 učenika srednjih škola, a svi će učenici pratiti nastavu u svojim učionicama uživo. Unatoč epidemiji, poručuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nema zapreka za održavanje nastave u školama i rada s djecom u vrtićima, ali uz (blaže) epidemiološke mjere:

- Maske ne moraju nositi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, dok učenici viših razreda moraju nositi maske ako ne postoji potreban razmak od metar i pol između učenika u učionicama te srednjoškolci ako u učionicama nije osiguran razmak od dva metra.

- Učenicima, ali ni školskom osoblju neće se mjeriti temperatura na ulazu u školu, nego će je oni mjeriti kod kuće. Ako netko ima povišenu temperaturu, treba ostati kod kuće dok se ne oporavi.

- Dopušteno je druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebno kod izvođenja izborne nastave. U dječjim vrtićima također će biti dopušteno druženje, posebno kad se izvode kraći programi s djecom predškolske dobi.

- Učenici ne trebaju biti u jednoj učionici i bit će dopušteno seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces. Mogu odlaziti u vježbaonice, informatičke učionice, kabinete…

- Nastavu tjelesnog odgoja u školskim dvoranama može se održavati u dvoranama. U njima su dopušteni i treninzi školskih sportskih klubova u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, ali i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama za manje uzraste.

- Roditelji mogu dolaziti na informacije i roditeljske sastanke bez covid-potvrde.

- Covid potvrde ne moraju imati ni nastavnici iako nisu svi cijepljeni.

- Učenička praksa kod poslodavca održavat će se bez ograničenja uz mjere koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu,

 

Iz kategorije: Vijesti