Datum objave: 31. Kolovoz 2021

POPIS STANOVNIŠTVA / Episkop dalmatinski Nikodim Kosović pozvao ljude da se ne stide svog identiteta i da se pri popisu stanovništva izjasne kao pravoslavni Srbi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Episkop dalmatinski Nikodim Kosović na kraju služenja Svete Arhijerejske Liturgije u manastiru Krupa na dan kada pravoslavna crkva slavi Uspenje Presvete Bogorodice govorio je okupljenim vjernicima i o predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj. Naglasio je njegov značaj i pozvao ljude da se ne stide svog identiteta te da se pri popisu izjasne kao pravoslavni Srbi.
-Najvažnije je da shvatimo – kazao je vladika Nikodim u svojoj besedi - da ne možemo da se spasemo jedni bez drugih i da se brinemo o svojim bližnjima. Presveta Bogorodica je ona koja je u ime svih nas pristala da primi u sebe samoga Gospoda našega Isusa Hrista i koja je tako uvela Bogočoveka u ovaj svet, a On se radi nas unizio da bi uzvisio ljudski rod i svu tvorevinu za koju smo mi postavljeni da joj budemo kruna. Trpeo je za nas razna poniženja, na kraju i smrt mučeničku i nakon toga podario nam najveći dar, dar Vaskrsenja kao priliku da i mi uđemo u Carstvo Nebesko. Iz tog razloga bismo trebali da se molimo kako Gospodu, tako i Presvetoj Bogorodici, da i nama bude majka i zaštitnica, kakva je u toku svoga života bila svome Sinu. Kao što je pazila na Njega, tako ona pazi i na sve nas i kroz sve ove vekove ostaje naša najveća zastupnica pred prestolom Boga Svevišnjega moleći se za sve nas i za ovaj svet koji u zlu leži. Zato treba da pojačamo svoje molitve i budemo dostojni njene žrtve i zaštite. 

Izvor: Eparhija dalmatinska

Iz kategorije: Vijesti