Datum objave: 25. Kolovoz 2021

TRGOVAČKI SUD PRESUDIO / Tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja otuđila 7 milijuna kuna vrijednu opremu bivšeg Autolinea

Diana Ferić
Diana Ferić

Portal Telegram dobio je uvid u nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu protiv poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja koji  optužen da je njegova kompanija Jolly Autoline nezakonito uzela gotovo sedam milijuna kuna vrijednu opremu tijekom stečaja tvrtki iz sastava nekad moćne auto kuće EUROline. EUROLine je bio u vlasništvu Milorada Radovanovića Brace, bivšeg tenisača, koji je početkom 1990-ih počeo svoj poslovnih uzlet u Hrvatskoj kao zastupnik njemačkog Mercedes Benza.

 U međuvremenu je propao pa mu se imovina već godinama rasprodaje na dražbama. Dio, i to nemale vrijednosti, došao je i u ruke Josipa Stojanovića Jollyja. Radovanovićeva firma koju sada predstavlja stečajna upraviteljica, dokazala je na sudu da je oprema iz Autolinea u stečaju preuzeta nezakonito, piše Telegram.

Nakon Radovanovićevog poslovnog kraha upravo je Stojanović ostao vodeći domaći partner Mercedes-Benza.

Detalji tužbe protiv Jollyja

Tužbu protiv Jolly Autolinea podnijela je nekadašnja Radovanovićeva firma Autoline. U njoj se Jollyja optužuje da je prisvojio gotovo sedam milijuna kuna vrijedan inventar i strojeve iz pogona u Dugopolju.

Nekoć je tamo Autoline imao Mercedesov servis, a danas se na istom mjestu nalazi jedan od Jollyjevih servisnih centara.

Problem je nastao kada je Stojanović poslovni objekt u Dugopolju kupio u stečaju druge Radovanovićeve firme, MBR. MBR bio vlasnik nekretnine, dok ju je Autoline imao u najmu. Unutra je svojevremeno postavio sav inventar i servisnu opremu. Drugim riječima, vlasnik zgrade bio je MBR, a opreme Autoline.

Što je sve kupio Stojanović?

Slučaj se zakomplicirao kada je Stojanović, u stečaju MBR-a, kupio servisni centar u Dugopolju. I dok on tvrdi da je kupio i nekretninu i opremu, iz Autolinea uvjeravaju da se u stečaju MBR-a prodavala samo zgrada i dvorište.

Inače, vrijednost cijelog inventara vještaci su procijenili na ukupno 6.988.937,50 kuna. Kada je njegova prodaja oglašena na dražbi organiziranoj još 2013. u sklopu stečaja Autolinea, Stojanović je ponudio iznos od svega 1,7 milijuna kuna. Skupština vjerovnika nije to prihvatila, jer je bilo premalo.

Stojanović tada izvodi manevar – šalje skupštini dopis u kojem stoji da je od vlastite firme koja je ranije kupila zgradu u Dugopolju – sada uzeo cijeli objekt u leasing. Tvrdi da tim ugovorom nije stekao samo gole zidove i zemljište već i sve stvari, odnosno opremu koja se u poslovnom prostoru nalazi.

Šteta za vjerovnike u stečaju

Iz Autolinea su pobijesnili kada su to čuli. Taj potez, tvrde, značio bi da će njihovi vjerovnici biti oštećeni. Zamjerali su Stojanoviću koji, nakon što nije kupio opremu, preko ugovora o najmu uspijeva preuzeti sve što se nalazilo u zgradi servisa u Dugopolju.

Zato protiv njega podnose tužbu. Njome je zatraženo da se sav inventar i strojevi vrate Autolineu. “Mi ne možemo sada ni ponuditi na prodaju našu opremu u nastavku stečaja, jer nam Jolly Autoline onemogućava da ju preuzmemo.

Kada bi se sva oprema demontirala iz hala moglo bi doći do gubitka njezine vrijednosti. Zato tražimo da nam Stojanović ili plati procijenjenu vrijednost od 6.988.937,50 kuna ili preda u posjed pokretnine, alat i opremu”, naveli su u tužbi.

Jolly optužio posrnulog konkurenta

Stojanovićevi odvjetnici ukazivali su pak kako Autoline uopće nije dokazao da je vlasnik opreme u Dugopolju. Upozoravali su da je u pitanju manevar između MBR-a i Autolinea, dakle, dvije Radnovanovićeve firme.

“Kad smo kupovali, odnosno uzimali u leasing ove nekretnine, tada nismo stekli samo gole zidove i zemljište, nego i sve što čini njihovu pripadnost, sve pokretne stvari koje trajno služe svrsi, sve njezine dijelove, strojeve i slične uređaje koji su trajno namijenjeni djelatnosti, jer inače stjecanje ne bi imalo nikakve svrhe”, poručili su iz Jolly Autolinea.

Sud: ‘Jolly mora vratiti opremu’

Pred sam kraj postupka primijetili su još jedan detalj: “Računi što ih je Autoline dostavio ne pokrivaju sve stvari s popisa koje se traže ovom tužbom”. Inače, riječ je o popisu koji se nalazi na 22 stranice sudske presude u koju je uvid dobio Telegram. Na njemu je navedeno sve – od stolica do automobilskih guma i strojeva.

Njihovu vrijednost procijenili su vještaci. U odnosu na ono što je procijenjeno tijekom stečaja, dakle onih 6,9 milijuna kuna, vrijednost je korigirana na 5,8 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je da su stvari u poslovnoj hali u Dugopolju doista vlasništvo Autolinea i da ih Jolly nezakonito drži u posjedu. Hoće li ih sada konačno i vratiti? Presuda je još nepravomoćna i Stojanovićeva kompanija može na nju uložiti žalbu, javlja Telegram.

FOTOČ Jacht Cro

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3