Sidebar Menu

Datum objave: 20. Kolovoz 2021

PRIZNANJE / Studenti Fakulteta arhitekture u Zagrebu izučavat će Šibenik kao primjer grada koji je "izbjegao stupice posttranzicijskoj razvoja"

Diana Ferić
Diana Ferić

Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dva će semestra iduće akademske na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, dva semestra učiti o Šibeniku, a za njih 130 bit će, uz potporu grada Šibenika i Šibensko-kninske županije,  organiziran i obilazak te kratki boravak u gradu krajem listopada ove godine. U prvom će semestru Šibenik, naime, biti izučavan s aspekta njegovog urbanističkog potencijala i razvojnih planova, dok će u drugom semestru studenti četvrte godine  zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta kroz nastavni program i izradu vlastitih planova i projekata obrađivati arhitektonsko-urbanističku razinu Šibenika s naglaskom na razumijevanje prostora,  detalje i arhitektonske mogućnosti.

Najavljeno je to na današnjem sastanku u uredu šibenskog gradonačelnika Željka Burića kojemu su, uz domaćina, njegovog zamjenika Danijela Miletu i Petra Mišuru, pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, prisustvovali   prof.  dr. sc. Bojan Baletić, dekan    Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

- Sa zanimanjem pratimo razvoj Šibenika jer je, za razliku od mnogih drugih gradova,  izbjegao stupice postratne tranzicije, sačuvao prostor i ostvario napredak u pravom smjeru kroz kvalitetne projekte i planove  – kazao je, uz ostalo,  dekan Baletić.

Gradonačelnik Burić izrazio je zadovoljstvo interesom Arhitektonskog fakulteta za razvoj Šibenika upoznavši gosta s ključnim visokoškolskim, kulturno-povijesnim i gospodarskim projektima te mogućnostima napretka grada kroz osnivanja novih gradskih četvrti i inovativnih  sadržaja, dok je župan Jelić tom prigodom govorio o gospodarskoj i razvojnoj politici Županije. Pri tom je podsjetio kako je riječ o najjačem industrijskom prostoru u Dalmaciji te istodobno Županiji koja obiluje zaštićenim urbanim, povijesnim i prirodnim bogatstvom.

Na skupu se potom razgovaralo o potrebi i mogućnostima suradnje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu,  grada Šibenika i Šibensko-kninske županije kroz održavanje ljetnih škola i radionica, a osobito kroz osnivanje multidisciplinarnog specijalističkog studija u Šibeniku koji bi se bavio arhitekturom i planiranjem upravo na područjima koja predstavljaju zaštićenu baštinu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.