Datum objave: 18. Kolovoz 2021

DOBRI TURISTIČKI REZULTATI / Šibenik je do 15. kolovoza dostigao turistički promet iz lanjske godine i gotovo 61 posto prometa iz rekordne 2019.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je do 15. kolovoza Šibenik ostvario ukupan broj lanjskih turističkih noćenja, a u usporedbi s rekordnom turističkom 2019. godinom bilježi 88 posto tada ostvarenih noćenja.

Od 1. siječnja ove godine, pa do 15. kolovoza na području Turističke zajednice grada Šibenika ostvareno je sveukupno 548.810 noćenja što je 71 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine kada je zabilježeno 321.524 noćenja. Statistički rezultati su još bolji kada je riječ o boravku gostiju. Do zaključno 15. kolovoza ove godine na šibenskom je gradskom području boravilo 116.368 turista što je za čak 84 posto više nego lani. Od početka 2020. godine do sredine kolovoza, naime,  prijavljen je boravak 63.328 turista.

Istaknuo je to Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika na sjednici Turističkog vijeća TZ grada Šibenika koja je održana u prostoru kušaonice šibenskog Vinoploda – Vinarije. Karađole je ovogodišnje rezultate usporedio i sa turističkim pokazateljima iz 2019. godine, koja slovi za rekordnu turističku sezonu. Šibensko je područje dosegnulo 61 posto preklanjskog broja noćenja te 56 posto broja registriranih boravaka gostiju.

„Možda najbolji pokazatelj relativne uspješnosti ove sezone je prvih 15 dana kolovoza kada je na našem području ostvareno 180.141 noćenje, a što je 88 posto od rekordne 2019 godine. Inače, na današnji dan premašili smo ukupni broj noćenja u 2020. godini, što nam ulijeva nadu i optimizam“, konstatirao je, uz ostalo,  direktor šibenske TZ.

Statističkim pokazateljima Šibenika pridodane su i brojke noćenja ostale tri TZ koje djeluju na gradskom području – Brodarice- Krapnja, Grebaštice i Zlarina čiji su rezultati također odlični.

Zajedno su od početka godine do 15. kolovoza ostvarile 186.456 turistička noćenja i 24.351 dolazak što u usporedbi sa 2019. godinom čini 71, odnosno 64 posto. 

Zadovoljstvo ovogodišnjim turističkim brojkama izrazio je i predstavnik hotela Amadria Park Šibenik najavivši kako će, zahvaljujući potencijalu i najavama vezanim uz kongresni turizam te najveće hotelske kuće, ona ostati otvorena i ove jeseni i zime. 

„Šibenik živi turizam 24 sata dnevno i potpuno se emancipirao kao turistička destinacija u koju se ciljano dolazi. Dapače, odredište je i gostiju iz susjednih gradova koji za svog boravka na jadranskoj obali svakako žele doći u grad prebogate kulturne i povijesne baštine, obići njegove tvrđave koje smo očuvali i zaštitili te stavili u funkciju za generacije koje dolaze. Kao gradska uprava, strateški smo se opredijelili za to i rezultati ne izostaju.  U ovom trenutku se realizira jedna od najvećih investicija u kulturno dobro u hrvatskim nacionalnim okvirima – tvrđava sv. Ivana. Sva naša prirodna i povijesna dobra i znamenitosti stvaraju dodanu vrijednost, a turistički rezultati nam daju za pravo vjerovati da smo odabrali pravi put“, zaključio je gradonačelnik Šibenika, ujedno i predsjednika Vijeća turističke zajednice grada Šibenika Željko Burić.

Iz kategorije: Vijesti