Datum objave: 14. Kolovoz 2021

UMRO JE ŠILJO / Umro je Nebojša Stamenković Šiljo, glazbenik, šibenski rocker, hrvatski branitelj. Šibenikje izgubio dobrog čovjeka i dio svoje duše

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Nebojša Stamenković Šiljo, glazbenik, šibenski rocker i hrvatski branitelj. Umro je osam dana nakon svog 70. rođendana. Rođen 1951. godine za svog je života ostavio dubok i neizbrisiv trag u duhu, glazbi i kulturi Šibenika kojeg je kao i Domovinu branio svim svojim srcem. Više od stotinu dana proveo je braneći svoj grad i Domovinu na najtežem dijelu šibenske bojišnice, u Velikoj Glavi. U povijst Šibenika ušao je 1969. godine kada se pridružio legendarnom bendu „Pauci”, prvao pravom šibenskom hard rock benadu. Prvi nastup s „Paucima” imao je 16. listopada 1969. godine u ex Domu JNA. Šiljo je bendu dao čvrstinu, snagu i ozbiljnost, a svojom pojavom izgled svjetskog benda. Bio je čistokrvni rocker i jedan od pionira rock kulture i moderne glazbe u Šibeniku. „Pauci” s Nebojšom Stmenkovićem Šiljom na basu, odmah su u svoju rockersku paučinu uhvatili masu Šibenčana koji su u njima prepoznali vrhunsku grupu. Već iduće 1970. godine "Pauci" su u konkurenciji sedam bedova pobijedili najprije na gitarijadi u Šibeniku, a potom i na regionalnoj dalmatinskoj gitarijadi u Dubrovniku, da bi nakon toga kao prvi korijenski šibenski bend krenuli na turneju po Posni i Hercegovini. Da zaista vrijede onoliko koliko ih publika cijeni dobili su potvrdu 1972. godine kada su svirali kao predgrupa tada moćnoj, velikoj i slavnoj grupi "Time". Njihovi plesovi u ex Domu JNA i danas su mitsko mjesto kolektivne memorije nekoliko naraštaja Šibenčana. Nakon odlaska iz „Pauka” Šiljo je nastavio svirati u bendu „Malo dalje”, a svoje vrhunsko glazbeno umijeće i veliko šibensko srce godinama je nosio kao član pratećeg benda Miše Kovača. Kao glazbeni urednik Radio Šibenika oblikovao je glazbeni ukus Šibenčana, a kao vrsni poznavatelj moderne glazbe bio je svojevrsni glazbeni prosvjetitelj.
Bio je i ostao skroman ne dozvoljavajući ni drugima da ga hvale i ističu njegove glazbene i ljudske vrline, a bio je legenda. Smrću Nebojše Stamenkovića Šilje Šibenik je izgubio dio svoje duše, a Hrvatska je ostala bez jednog od onih svojih branitelja koji su za nju dali i žrtvovali više, vrijednije i važnije od  onoga se može izraziti riječima.

Iz kategorije: Vijesti