Datum objave: 13. Kolovoz 2021

TOP LISTA NADREALISTA / Milijan Brkić predložen za počasnog građanina Bilica, ali HDZ -u nije po volji pa se odustalo od dodjele priznanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Općina Bilice ni ove godine neće  dodijeliti nagrade i priznanja,a Anita Jakšić, vijećnica SDP -a u Općinskom vijeću, u svom priopćenju za javnost ističe da je razlog politikanski - navodno je bilo predloženo da se počasnim građaninom Bilica proglasi bivši glavni tajnik HDZ -a Milijan Brkić, a kako je on sada u nemilosti svoje stranke odlučeno je da nitko ove godine u Bilicama neće dobiti nikakvu nagradu.

Evo njezinog priopćenja:

'Povodom Dana općine Bilice i blagdana velike Gospe, danas će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Bilice. Sjednica sazvana za 10:30 sati održat će se u manje od pola sata, jer prema pozivu već u 11 sati je predviđeno odavanje počasti poginulima i polaganje vijenaca ispred križa kod crkve Gospe od Pomišljaja.

Iako je u Statutu Općine navedeno da se tom prigodom dodjeljuju priznanja Općine građanima i pravnim osobama za naročite uspjehe od značaja za Bilice, iako je Odbor za dodjelu priznanja, kao ovlašteni predlagatelj, donio Odluku o dodjeli priznanja, Vijeće se nije sastalo, pa ni ove godine nema nagrađenih.

Pozadina ovakvog događaja vjerojatno je i politička igra. Naime, nakon raspisanog javnog poziva za predlaganje  zaslužnih pojedinaca i kolektiva, predsjednik vijeća Vlatko Petrović, već se ogradio od mogućnosti da se ove godine dodjele nagrade. Tako je na sjednici vijeća, održanoj 16. srpnja 2021. rekao: „ Moj je stav , jer su se političke strukture promijenile i u županiji i u državi i u strankama, pa ja smatram da je nama najpametnije, jer mi smo tek novi saziv vijeća, da mi to ove godine lagano priskočimo. I nakon godinu dana rada ćemo vidjeti i bolje se upoznati sa situacijom, a ja ne bi otvara nikakve kutije ni sa županijom ni s državom. Strukture su se promijenile i najmudrije je da to priskočimo“.

Na  konstataciju jednog od vijećnika da to nema veze s državom, predsjednik je odgovorio: „Priča je jednostavna, dođemo u neko ministarstvo tražiti nešto, oni kažu lagano jedri, jer su stvari takve. Ja sam se konzultirao s visokopozicioniranim ljudima, pa su svi rekli, lijepo to priskočite, nemojte biti budale. Zato što predstavljam općinu Bilice, zato ovo i govorim jer neću dolaziti u sukob ako sam dao nagradu Milijanu Brkiću. Osobno protiv njega nemam ništa, čovjek je radio svoj posao, ali on u političkim strukturama ne stoji sad dobro.“

Nama u SDP-u je jasno da se u jednu počasnu stvar za sve mještane Bilica uvukla politika, a u  prilog tome je i prijedlog vijećnika Nevena Mikulandre za dodjelu nagrade počasnog građanina Milijanu Brkiću!!! Jasno je to rekao i predsjednik vijeća naglašavajući rečenicu strukture su se promijenile, aludirajući koliko bi nepopularno bilo dodijeliti sada nagradu Milijanu Brkiću.

A zašto baš Milijanu Brkiću nagrada počasnog građanina? U objašnjenju stoji „što je svojim zalaganjem za interese Bilica pokrenuo kompletiranje projektne dokumentacije i radove za izgradnju luke otvorene za javni promet čime je u obalni pojas uloženo više od 20 milijuna kuna. Također, organizirao je sastanke s ministrom Olegom Butkovićem te potaknuo rješavanje granica pomorskog dobra na koje se čekalo 12 godina“.
Objašnjenje ravno najboljim epizodama Top liste nadrealista!

Iako je Odbor jednoglasno donio Odluku da se plakete i nagrade dodijele zaslužnim Biličanima, Andriji Ćaleta-Caru, Martini Japundžić Perčić i DVD-u Bilice, te grb općine Romanu Katzenbergu, investitoru poljoprivrednog projekta u Bilicama, naši „rukovodeći općinari“ i dalje vode svoje igrice, a zanemaruju mještane, posebno one zaslužne za nagradu.

Iako su ostali uskraćeni za priznanje za svoj rad i volonterizam, mi im ovim putem čestitamo!

Od prvog dana u Općinskom vijeću zalažem se za transparentnost i kompletno izvještavanje građana o stanju u općini Bilice, a sukladno tome su se napokon i snimke sjednice počele pojavljivati na web stranicama općine", stoji u njezinom priopćenju.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održava se danas.

Iz kategorije: Vijesti