Datum objave: 12. Kolovoz 2021

APEL IZ ŠIBENSKOG CRVENOG KRIŽA / Odazovite se sutrašnjoj akciji darivanja krvi, nestašica je krvi svih krvnih grupa

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedostaje i u šibenskoj bolnici krvi i to svih krvnih grupa pa su iz Crvenog križa uputili apel dobrovoljnim davateljima da se odazovu sutrašnjoj akciji darivanja krvi. Održat će se u prostrijama CK od 9 do 13 sati.

Uobičajeno je već da u ljetnim mjesecima, posebno u špici turističke sezone javlja nestašica krvi,a pandemija je još više pogoršala takvu situaciju.

“Stanje je postalo alarmantno od kad je došlo do pandemije koronavirusa. Ne odnosi se to samo na naše dvije županije, Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku, koje pokriva naš Zavod, već je na razini cijele Hrvatske postotak uzetih doza pao za deset posto. Naizgled, to i nije tako puno. Ali, treba istaknuti da je većina bolnica ukinula hladni program, a potrošnja krvi i krvnih pripravaka je velika. To se događa iz razloga što su kronični bolesnici više od godinu dana ostajali kući, nisu dolazili na redovite preglede i mi sad imamo značajan porast internističkih bolesnika čije se stanje vrlo ozbiljno. Na primjer, kad netko ima hemoglobin 50, umjesto barem 80 ili 100, za takve osobe moramo osigurati najmanje tri do pet doza krvi, a naših darivatelja i prikupljenih doza je sve manje. Bojim se u kakvoj ćemo se situaciji naći kada bolnice budu radile punim kapacitetima, a ne isključivo hitnoće”, kažu u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Iz kategorije: Vijesti