Datum objave: 11. Kolovoz 2021

TOPLINSKI VAL / Šibenik „zaostaje”. S maksimalnom temperaturom 39,4° tek je na 77. mjestu u Hrvatskoj. Rekord, 42,8° Celzijusa drže Ploče, a Knin je s 42,3 četvrti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktualni toplinski val nije (još) donio toplinske rekorde, a po svemu sudeći ni neće jer meteorolozi ne predviđaju temperature iznad 38° Celzijusa. Iako je riječ o ekstremno visokoj temperaturi ona se čini podnošljivom u odnosu na dosadašnje toplinske rekorde. Najviše temperatura u Hrvatskoj od kada postoje mjerenja, zabilježena je u Pločama (41,8°C) 4. kolovoza 1981. godine. U Šibeniku je najviša ikada zabilježena temperatura izmjerena 10. kolovoza 2017. godine. Iako je samo za 2,4° stupnja niža o rekordne, s njom je Šibenik tek na 77. mjestu u Hrvatskoj po toplinskim maksimumima. No zato Knin i Drniš „spašavaju” Šibensko-kninsku županiju. Knin je naime na visokom 4. mjestu s 42,3°, a Drniš je trinaesti s 41°. Zanimljivo je da su Kninu, Drnišu i Šibeniku rekordne vrućine izmjerene u isto vrijeme, 10. kolovoza 2017. godine.
Svi toplinski rekordi,osim jednog, u Hrvatskoj su zabilježeni u srpnju i kolovozu. Izuzetak je Crkivenica u kojoj je najviše temperatura (39,5°) izmjerena u lipnju.Kada je o ljetnim vrućinama riječ spomena je vrijedna i 2001. godina. Te godine temperature nisu bile rekordno visoke, ali je u Kninu bilo dovoljno vruće da se na užarenom asfaltu mogu ispeći jaja na oko. Pala je i oklada u 200 eura je li to moguće ili ne.

Foto: Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti