Datum objave: 29. Srpanj 2021

PAPA FRANJO / Imamo priliku i odgovornost promijeniti nepravedni svjetski prehrambeni sustav i ostvariti san o svijetu u kojem kruh, voda, lijekovi i rad teku u izobilju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo je u povodu održavanja pred-summita o proizvodnji, obradi, prijevozu i konzumaciji hrane, tj sustavima prehrane, uputio poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu u kojoj kaže: Ova nas je pandemija suočila sa sustavnim nepravdama koje potkopavaju naše jedinstvo kao ljudske obitelji. Naša najsiromašnija braća i sestre te sam planet – naš zajednički dom vape zbog štete koje smo nanijeli neodgovornom upotrebom i zlouporabom dobara koje nam je Bog darovao. To zahtjeva radikalnu promjenu. Dok s jedne strane razvijamo nove tehnologije kako bismo dobili nove plodove i dalje iskorištavamo prirodu, šireći tako ne samo izvanjske pustinje, već i nutarnje, duhovne pustinje. Proizvodimo dovoljno hrane za sve, ali mnogi ostaju bez svakodnevnog kruha. To predstavlja zločin koji krši osnovna ljudska prava. Stoga je dužnost svih iskorijeniti ovu nepravdu konkretnim postupcima i dobrim praksama te odvažnim lokalnim i međunarodnim politikama. Ključna je pažljiva i ispravna preobrazba prehrambenih sustava. Pozivam na novo razmišljanje i cjeloviti pristup kako bi se jamčilo temeljno pravo na dostojanstven životni standard. Treba oblikovati sustave prehrane koje štite Zemlju i dostojanstvo ljudske osobe, koje jamče dovoljno hrane na svjetskoj razini i promiču dostojanstven rad. Treba hraniti svijet danas, bez ugrožavanja budućnosti.
Sveti Otac je istaknuo i potrebu vraćanja središnje uloge ruralnoga sektora kao i pridavanja veće važnosti poljoprivrednome sektoru. Isto tako je naglasio važnost obitelji u tome sustavu jer ona treba naučiti uživati u plodovima zemlje bez zlouporabe i otkriti kako najbolje svjedočiti i širiti način života koje poštuje osobno i zajedničko dobro.
-Kriza s kojom se trenutno suočavamo – kazao je papa Franjo - zapravo je jedinstvena prilika za autentične, odvažne dijaloge i korjenite promjene. Imamo priliku i odgovornost promijeniti nepravedni svjetski prehrambeni sustavi ostvariti san o svijetu u kojem kruh, voda, lijekovi i rad teku u izobilju i pravedno dopru do najpotrebitijih.
Izvor: Vatican news

Iz kategorije: Vijesti