Datum objave: 29. Srpanj 2021

AKCIJA PROMETNE POLICIJE / Prometna policija danas provodi akciju suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas 29. srpnja prometna policija na području Policijske uprave šibensko-kninske provodi represivnu akciju suzbijanja prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla. U akciju je uključen maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava, a ciljano će biti fokusirana na prekršaje kao što su brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te posebno na ponavljače teških prometnih prekršaja - recidiviste.

U prvih šest mjeseci 2021.godine u Šibensko-kninskoj županiji evidentirano je 379 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.godine kad je evidentirano 326 prometnih nesreća, razvidan je porast prometnih nesreća za 16.3 posto. Posebno je povećan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 30,9 posto(127 – 97). Nažalost povećan je i broj poginulih osoba -  6.

Od 379 prometnih nesreća koje su se dogodile u prvih šest mjeseci 2021. godine, 34 prometne nesreće uzrokovali su vozači mopeda i motocikla, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 61,9 posto. Uz negativan trend povećanja broja prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla, evidentan je i porast teških stradavanja vozača i putnika na motociklima i mopedima. Tijekom ove godine smrtno su stradale dvije osobe na motociklima dok prošle godine u istom vremenskom razdoblju nije bilo smrtno stradalih osoba, 13 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede u odnosu na 12 osoba prošle godine i 16 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede u odnosu na 8 prošle godine. Dominantni uzroci nesreća koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla su nepropisna/neprilagođena brzina, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige te prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

Iz kategorije: Vijesti