Datum objave: 28. Srpanj 2021

USPJEH / Peekator koji je osnovao Šibenčanin Marin Mrša privukao poslovne anđele i dobio 300 000 eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Peekator , start up koji vodi Šibenčanin Marin Mrša, nakon tri godine testiranja i rada na lokalnom tržištu izgradio je proizvod s kojim su privukli seed investiciju od 300 tisuća eura. Iza nje stoje poslovni anđeli iz tvrtke Omnia ulaganja s kojima ih je povezala Zagrebačka burza, prenosimo s portala Netokracija

Ovaj ambiciozni tim koji danas broji 10 ljudi od samih početaka se dobro pozicionirao u industriji te su postali prepoznatljivi stručnjaci u području CX-a, kako kroz vlastita istraživanja, tako i kroz jak osobni brend CEO-a i osnivača Marina Mrše, a s kojim danas razgovaramo i o detaljima ove investicije.

“Tražili smo angažirane investitore, a ne pasivne”

Marina je tim poslovnih anđela iz Omnia ulaganja najviše osvojio kvalitetnim pitanjima i prijateljskim pristupom, prisjeća se. Nakon mjesec dana i niza sastanaka, u kojima se izmjenjivao niz poslovnih i privatnih tema – postigli su dogovor.

Ipak, sve je to došlo i nakon niza pregovora s drugim potencijalnim investitorima, čak njih više od 30, dodaje Marin – od VC fondova do poslovnih anđela. Što su iz ove runde naučili za sljedeću? Da je to proces u kojem i oni moraju drugu stranu jednako dobro istražiti i “protresti”.

Većina investitora naravno obećava “smart money”, a mi svi to tražimo. Malo je teško povjerovati nekome da pruža ekstra vrijednost ako ima preko 100 kompanija u portfelju na tim od 5 ljudi. Omjer broja investicija i članova tima je dosta dobar filter. Mi smo tražili angažirane investitore, a ne pasivne. Često smo i sami kontaktirali tvrtke iz portfelja da vidimo što oni kažu o svojim investitorima. S druge strane, velika je razlika u pristupu između poslovnih anđela i VC-a.

Sve ima svoje prednosti i mane te treba to uklopiti u vašu trenutačnu situaciju.

Mi smo imali više zainteresiranih strana, ali smo se odlučili za poslovne anđele iz Omnie jer vjerujemo da nas iz ove pozicije mogu dovoljno jako pogurati da bi došli na sljedeću razinu.

A sljedeća razina je…

… formiranje prodajnog tima, širenje na novo tržište te jačanje razvojnog tima, dodaje Marin:

S obzirom na to da investiciju planiramo već dulje vrijeme, čim smo postigli inicijalni dogovor krenuli smo odmah sa zapošljavanjem. Tako da smo u zadnjih mjesec dana već zaposlili dvoje novih kolega/kolegica za razvoj i troje za prodaju. Većina nam se tek treba pridružiti, ali očekujemo biti u punom sastavu u rujnu.

Peekator je do sad bio prisutan u regiji na području Hrvatske, Slovenije i Srbije, no prodajno su trenutno orijentirani samo na Hrvatsku. Sljedeći korak je širenje na UK tržište, za što Marin ističe kako izazova ne manjka, ali i da ih to najviše veseli:

Prije svega, u regiji nemamo konkurenata u sferi tehnoloških platformi za istraživanje tržišta, dok u UK-u postoji par ozbiljnih igrača. Cijelo tržište je višestruko puta veće u svakom smislu, od budžeta za istraživanje tržišta, veličine internih timova za istraživanja, broja konkurenata te naravno samog broja potencijalnih klijenata.

Pripremamo detaljnu strategiju za pozicioniranje u određenoj niši te kako i u kojem trenutku ćemo pristupiti našoj ciljanoj skupini. Brusimo procese, slažemo alate i strategiju kako bi spremno dočekali povratke s godišnjih odmora i početak najdinamičnijeg razdoblja u našoj industriji, zadnji kvartal godine.

Uz investiciju, lijepa vijest je i da Peekator ima i novi izgled. Zašto rebrending baš u ovom trenutku, zanimalo nas je:

Sve ono što nas je dovelo do ove razine nas neće dovesti na sljedeću. Znamo da nas čeka kompletno cijeli novi set izazova koje jedva čekamo. Izlazak na UK tržište je nešto što dugo čekamo i željeli smo to obilježiti rebrandingom.

Iz pandemije izašli s proizvodom!

Sve to pokazuje i zrelost koju je Peekator dosegao nakon tri godine. Prisjetimo se, Peekator je još na samom početku bio fokusiran samo na mystery shopping, no shvatili su da ono nudi samo djelić uvida u iskustvo korisnika. Okrenuli su se potom svim kanalima prikupljanja feedbacka od korisnika pa su nudili usluge anketiranja, anketiranja kroz QR kodove, sam mystery shopping i analizu društvenih mreža…

Od nastanka Peekatora promijenili su i isprobali 5-6 različitih smjerova, dodaje Marin, a sve kako bi opstali i ispolirali svoj product-market fit:

Prije svega morali smo ići tako široko da preživimo na hrvatskom tržištu, a s druge strane to smo i htjeli kako bi što bolje upoznali sve potrebe naše ciljane skupine. Zanimale su nas i sve one stvari koje nisu skalabilne i tehnološke. Željeli smo raditi što više toga da shvatimo što pruža najveću vrijednost klijentu. Sve s ciljem kako bismo mogli taj proces onda razraditi u jedan kompletni proizvod.

Takav proizvod nije ni u normalnim okolnostima lako izgraditi, a pandemija ih nije mazila. Zbog otkazivanja klijenata prihodi su im pali za 20%. No, oni su iskoristili to vrijeme za rad na novom proizvodu i procesima.

Tu se ustvari i rodila platforma za brza istraživanja jer smo htjeli doskočiti naglim promjenama u trendovima potrošača. Uspjeli smo zadržati tim, izbrusiti proizvod do kraja, kreirali smo i sadržaj te smo položili temelje za dobar rast ove godine kad očekujemo povećanje u prihodima za 2-3 puta.

Početkom ove godine tako dostižu svoj product-market fit kroz platformu specijaliziranu za brza istraživanja putem koje klijenti mogu dobiti odgovore od svojih potrošača u roku od 24-48 sati. Njihove primarne skupine klijenata su brendovi potrošačkih dobara i trgovački lanci.

Peekatorovi glavni stručnjaci su sociolozi!

Više na:Netokracija

 

Iz kategorije: Vijesti