Datum objave: 27. Srpanj 2021

ŠOKANTNO / Šibenčanin drži u zatočeništvu desetine kornjača čančara – strogo zaštićene životinjske vrste koje je zabranjeno uzimati iz prirode.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Desetine kornjača čančara, strogo zaštićene životinjske vrste, u zatočeništvu iz nepoznatih razloga i pobuda drži Šibenčanin u dvorištu kuće u ulici Put Gimnazije. Kornjače su stiješnjene na malom prostoru i obitavaju u nemogućim uvjetima. „Vlasnik” ih, sudeći po ostacima hrani i daje im vodu no te nesretne životinje žive zarobljene u krajnje lošim uvjetima na goloj zemlji. Šokantno je vidjeti zatočene kornjače u improviziranom "oboru" pod smokvom. Kornjače tu, sudeći prema njihovom izgledu, žive već godinama i apsolutno je nemoguće razumjeti zašto netko drži u tolikom broju kornjače koje su u Hrvatskoj strogo zaštićene i apsolutno ih je zabranjeno dirati, uzimati za ljubimce, ili iz bilo kojeg drugog razloga osim ako su ozlijeđene uzimati iz prirode.

Obična čančara (Testudo hermanni) vrsta je iz roda Testudo unutar porodice kopnica (Testudinidae). Izuzetno je značajna i zakonom zaštićena vrsta hrvatske faune. Naseljava razmjerno usko i isprekidano područje europskog dijela Sredozemlja. U Hrvatskoj je česta u području Dalmacije.U kontinentalnim predjelima naše zemlje prirodno ne dolazi. Razlikuju se dvije podvrste - Testudo hermanni hermanni i Testudo hermanni boettgeri koje je relativno lako razlikovati.

Strogo je zabranjeno prikupljanje kornjače čančare i njenih jaja. Hvatanje čančare u znanstvene svrhe dozvoljeno je samo iznimni i uz suglasnost nadležnih državnih institucija. Uništavanjem čančare nanosi se nenadoknadiva šteta zavičajnoj fauni. U Republici Hrvatskoj čančara je zakonom zaštićena vrsta životinje koji strogo zabranjuje svaku radnju kojom je se ometa i uznemiruje u njenom prirodnom životu i slobodnom razvoju (rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i ubijanje, te oštećivanje legla i obitavališta). Zabranjeno je i prikrivanje, prodaja, kupnja i otuđivanje ili pribavljanje kao i njihovo prepariranje. Za svaku prouzročenu štetu nedopuštenim radnjama prema članku 1. Pravilnika o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na čančari utvrđena je kazna u visini od 4000 kuna.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3