Datum objave: 26. Srpanj 2021

OD DANAS: Zabranjena okupljanja više od 50 ljudi bez Covid potvrde na otvorenom i privatna druženja iznad 15 sudionika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nove epidemiološke mjere od danas su na snazi za Jadran. Uvedene su za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku i Istarsku županiju te za grad Novalju, Senj i općinu Karlobag, a stupaju na snagu u ponedjeljak.

Prema njima, na javnim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o javnim okupljanjima na kojima sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom. Na događanjima na kojem sve osobe posjeduju potvrdu može biti prisutno najviše 1000 osoba.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez covid-potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

I u ugostiteljskim objektima može biti najviše 1000 gostiju.

Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se

se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera.

Sportska natjecanja s prisutnošću gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid-potvrde.

Novi režim ishođenja dozvole za događanja

"Organizatori događaja moraju najkasnije sedam dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer", pojasnio je Božinović na presici u petak. Dodao je kako u slučaju da nisu ispunjeni uvjeti županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati.

Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Iz kategorije: Vijesti