Datum objave: 25. Srpanj 2021

INDIJANCI U REZERVATU ZVANOM NP KRKA / Današnji prosvjed u Lozovcu pokazao da se u upravljanju NP Krkom u 36 godina nije puno toga promijenilo

Diana Ferić
Diana Ferić

Stara priča koja traje gotovo od osnivanja NP Krka,  sa samo još jednim nastavkom. Još jedan prosvjed mještana naselja uz gornji tok rijeke Krke, ovog puta uglavnom Skradinjana održan je danas u Lozovcu. Oni su nezadovoljni zbog megalomanskog projekta JU NP Krka koji im je uništio tradicionalnu plažu Pionir u srcu Skradina kako bi se izgradili pontoni za prihvat turistički brodova. Prije toga prosvjedovalo se  protiv zabrane kupanja i ribolova u Nacionalnom parku i Pravilnika kojim je to propisano. U svakom slučaju, u rubnim dijelovima NP Krka na sceni  je događanje naroda, a Pravilnik i megalomanski projekti su samo povod. Uzrok je to što se stanovnici tih područja osjećaju kao "Indijanci u rezervatu",  kako je danas kazao Dominik Čogelja.

 "Osjećamo se nepoželjni od strane parka, osjećamo se kao Indijanci u rezervatu. 1985. godine, od osnutka parka, prema nama se ponašaju kao prema najgoroj invazivnoj vrsti koju treba iskorijeniti. Rezultat toga je da, umjesto da živimo od parka i za park te da sudjelujemo kao najvažniji čimbenik očuvanja prostora, nas je svake godine sve manje i manje", izjavio je.

Takve smo izjave slušali i krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća što potvrđuje da je ta javna ustanova i dfalje udaljena od lokalnog stanovništva i da ih ne doživljava kao partnere. A oni su zapravo očuvali Krku.

 Prosvjednici su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva. Traže osnivanje zajedničkog tijela u kojem će biti predstavnici svih naselja uz rijeku Krku te da u Upravnom vijeću Nacionalnog parka bude i predstavnik lokalnog stanovništva.

I dalje traže izmjenu pravilnika o zaštiti i očuvanju prirode i da ona bude donesena u suradnji s lokalnim stanovništvom.

Nije im jedini problem, kažu - iako se to tako ističe u medijima - zabrana kupanja podno Skradinskoga buka jer, kažu, kupa se podno sedrenih barijera na mjestu na kojemu nije ugrožen temeljni Krkin fenomen.

FOTO: Screenshot

Iz kategorije: Vijesti