Datum objave: 20. Srpanj 2021

ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA / Počela s radom Škola srpskog jezika u Đevrskama. Školu su pokrenula udruženja „Žene kosovske doline” i „Naša kuća”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruženja „Žene kosovske doline“ i „Naša kuća“, objavila je Eparhija dalmatinska, eparhija Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Šibeniku, pokrenula su Školu srpskog jezika kao vaninstitucionalnu aktivnost za djecu koja žive u ruralnom području Dalmacije. Osnovna ideja je, kaže se u priopćenju, da se gdje god postoji srpsko dijete pokrene i učionica srpskog jezika. Pokretači Škole srpskog jezika nadaju se da će u narednom periodu uspjeti doći do svakog srpskog djeteta u Dalmaciji. Škola srpskog jezika počela je s radom u Đevrskama gdje, zajedno s okolnim selima, živi više od 40 djece školskog uzrasta i sva bi trebala, žele organizatori, proći kroz nastavu. Prve sate nastave srpskog jezika u Đevrskama uveličao je iguman Sevastijan. On je u svom djeci održao mudro slovo o tome koliko su Srbi jedinstveni i posebni zato što poznaju dva pisma i dvije kulture, po tome što imaju porodičnu slavu kao zaštitnika koju nitko drugi nema i koliko je važno da njeguju svoj jezik, svoju kulturu i svoje pravoslavlje.

„Naša kuća“ je novoosnovano udruženje u Đevrskama koje pokreće život u svojoj zajednici na način da se brine o djeci i da im osigura prostor za učenje i druženje. Osim toga „Naša kuća” radi na zapošljavanju nezaposlenih žena i skrbi o osobama starije životne dobi.
-Budućnost srpske zajednice - kažu u udruženju „Naša Kuća” - budućnost srpske djece je u našim rukama, nas koji tu živimo i koji smo odlučili da ostanemo na svojim ognjištima. Svima nama treba da bude jedan zajednički cilj i misija; a to je da nam svima skupa osiguramo život bez straha, bez mržnje, ispunjen poštovanjem, uvažavanjem, ljubavlju za sebe, svoga bližnjega i za svakog svoga komšiju. Jedino tako ćemo imati sretan,bezbrižan i život ispunjen ljubavlju!

Izvor: SPC Eparhija dalmatinska (Radmila Berić)

Iz kategorije: Vijesti