Datum objave: 16. Srpanj 2021

JOSO SMOLIĆ ZABRINUT / Sada nam svima jedino dobra turistička sezona može dati „vjetar u leđa“ i moramo biti odgovorni

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore i Ceha ugostitelja HOK -a poslao je priopćenje za javnost u kojem izražava zabrinutost za ishod turističke sezone nakon što je većina priobalnih županija, među njima i Šibensko - kninska dobila narančasti umjesto zeleni status.

„To što su sve županije na hrvatskoj obali na epidemiološkoj karti Europe dobile status narančaste zone, nas koji direktno radimo u turizmu dovelo je u vrlo neizvjesnu i ozbiljnu situaciju. Ovo je druga turistička sezona u kojoj ugostiteljsko-turistički sektor radi u izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19. Prošla sezona bila je zaustavljena polovicom kolovoza upravo zbog rasta broja oboljelih od COVID-19 a sad nam se počinje dešavati sličan scenarij. Međutim, obrtnici i poduzetnici koji rade u turističkoj branši pa i sve djelatnosti koje se naslanjaju na ovaj naš sektor nemaju više snage ni financijske mogućnosti ponovo izdržati moguću istu situaciju kao i prošle sezone. Ukoliko se hitno ne počnemo ponašati odgovorno, strogo se držimo mjera, u dovoljnom postotku procijepimo, izgubit ćemo još jednu sezonu ali sad s puno težim posljedicama.“- ističe Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a", kaže on.

Smolić pri tom podsjeća da ugostiteljstvo i povezne djelatnosti čine 25% BDP-a RH te da turistički sektor broji oko 320 000 radnih mjesta. S druge strane, u godinu i pol dana pandemije turističko-ugostiteljski sektor ostvario je pad prometa u prosijeku od 40%. Mjere Vlade RH nesumnjivo su pomogle sektoru da premosti probleme u poslovanju te su pomogle u očuvanju radnih mjesta.

Sada nam svima jedino dobra turistička sezona može dati „vjetar u leđa“ da se održimo, naglašava Joso Smolić i poručuje:

„U ovom trenutku moramo raditi na strožoj kontroli pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, na sankcioniranju svih koji se ne pridržavaju mjera te povećanju procijepljenosti. Očekujem u tome veći angažman svih relevantnih institucija. U konačnici, nije ovdje u pitanju samo turističko-ugostiteljski sektor. Epidemiološka slika utječe na stanje u cijelom gospodarstvu te jednako tako utječe i na to hoće li nam djeca od jeseni krenuti normalno u školu.“-kaže Joso Smolić, predsjednik Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Iz kategorije: Vijesti